Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1814519 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 68 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Blogosfera
Redacţia română de la radio “Ucraina-internaţional” din nou pe muchie de cuţit PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 09 Decembrie 2013

Chiar dacă recent la Chișinău limba română a câștigat o bătălie importantă, prin decizia Curții Constituționale, în aceste zile suntem martorii unei prigoane la care este supusă limba română în Ucraina. Voi reproduce mai jos apelul redacției emisiunilor în limba română de la radio ”Ucraina Internaţional”.

Redactia emisiunilor în limba română de la radio “Ucraina Internaţional” face un apel către conducerea Ucrainei, instituţiile diplomatice române acreditate în Ucraina, instituţiile internaţionale din lume, către jurnaliştii români de pretutindeni şi solicită ajutorul lor în soluţionarea problemei legate de funcţionarea în continuare a acestei redacţii în componenţa Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei şi a Postului de radio “Ucraina-Internaţional”. Decizia “necugetată” a domnului Taras Avrahov, director General al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei înaintată Comitetului de stat al Ucrainei pentru Televiziune şi Radiodifuziune de a transfera redactia română la Cernăuţi, în cadrul Companiei regionale de stat de teleradiodifuziune, unde există deja o redacţie în limba română, care pregăteşte emisiuni la nivel regional, va duce la lichidarea acestei redacţii şi la dispariţia celor 4 ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română pe care le realizează zilnic colectivul redacţiei emisiuni în limba română la radio “Ucraina-Internaţional”. Amintim că în primăvara acestui an a mai fost o asemenea încercare de a reduce numărul de jurnalişti români din cadrul acestui colectiv şi de a lichida redacţia românească. Graţie sprijinului primit din partea Jurnaliştilor români de pretutindeni, intervenţiilor din partea Administraţiei Preşedintelui Ucrainei, Primului Ministru al Ucrainei, Împuternicitului Radei Supreme a Ucrainei în drepturile omului, Ministrului de Externe al Ucrainei, Deputatului poporului din Ucraina, domnului Ion Popescu şi a altor instituţii internaţionale s-a reuşit să fie “salvată” această redacţie, însă nu şi colectivul ei în componenţă deplină. Atunci au fost reduşi 25 la sută din numărul angajaţilor. Astăzi se pune din nou problema lichidării redacţiei însă pe o cale mai “delecată”, transferarea acesteia la Cernăuţi, unde nu există posibilităţi pentru funcţionarea unei redacţii care pregăteşte emisiuni în limba română pentru străinătate. Colectivul redacţiei emisiunilor în limba română de la radio “Ucraina-Internaţional” s-a adresat din nou preşedintelui Ucrainei Viktor Ianukovyci, primului ministru – Mykola Azarov, Preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei Volodymyr Rybak, Secretarului Consiliului Naţional de securitate şi apărare a Ucrainei, dlui Andrii Kliuv, preşedintelui Comitetului de stat pentru televiziune şi radiodifuziune al Ucrainei – Olexandr Kurdinovyci cu rugămintea să nu dea “undă verde” preferinţei domnului Taras Avrahov, care doreşte cu orice preţ să lichideze această redacţie românească din Ucraina pe căi umbrite de lumina instituţiilor de stat şi internaţionale.

Colectivul redacţiei se adresează către înalţii demnitari din ţară, către instituţiile diplomatice române acreditate în Ucraina, către instituţiile internaţionale din Europa, către jurnaliştii români de pretutindeni cu rugămintea să intervină în soluţionarea acestei probleme şi să fie salvată nu doar redacţia în limba română a postului de radio “Ucraina-Internaţional”, care există de 45 de ani, dar şi limba română, în general, în această ţară. Prin metoda “mişelească” de a transfera această redacţie la Cernăuţi, ceea ce înseamnă lichidarea ei, românii din Ucraina sunt lipsiţi de anumite drepturi, de a avea emisiuni în limba lor maternă, de a fi auziţi în Europa într-o limbă europeană… De aici porneşte începutul.

“Vă rugăm să ne ajutaţi să salvăm această redacţie şi limba română în Ucraina. Cu mult drag şi speranţă în ajutorul Dumneavoastră, colectivul redacţiei emisiunilor în limba română de la radio “Ucraina-Internaţional”.

Mihai Cretu

 
Proiectul „Adoptă un boboc” sau A fi „bobocel” la Galați PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 30 Octombrie 2012

Adopta un BobocUn nou început este întotdeauna un pas greu de făcut fără sprijinul cuiva. Trezindu-se admiși la studii într-o altă țară, studenții sunt deseori dezorientați în ceea ce urmează să interprindă, iar neclarități se dovedesc a fi multe. Unde să găsească transport? Ce urmează să facă când vor ajunge într-un oraș complet străin? Cum să ajungă la cămin și ce să facă pentru a primi cazare? Cum obțin permisul de ședere? Astfel de întrebări puteau speria pe oricine, nu însă și acum.

Deacum de trei ani, pentru studenții basarabeni admiși la studii în Galați activează un grup de tineri înterprinzători care sunt gata să ofere ajutor celor din anul I. Proiectul “Adoptă un boboc”, realizat cu succes de către Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG), implică diferite activități desfășurate de membrii acestei echipe pentru a facilita sosirea bobocilor. Scopul proiectului este de a ajuta pe noi veniții studenți să se cazeze, să se înscrie la facultate, să se integreze într-o comunitate nouă, să cunoască locuri și oameni noi, etc. Pentru studenții abia admiși, susținerea din partea echipei LSBG este de neprețuit.

Liga Studenților Basarabeni din Galați și-a început activitatea cu trei ani în urmă. Ideea fondării unei astfel de organizații a aparținut Svetlanei Popescu, membru fondator și primul președinte al asociației. “Cu noi, pentru tine” este deviza asociației și aceasta se adeverește cu fiecare pas pe care îl întreprind pentru a fi mereu alături de cei care au venit aici pentru prima oară. 

Citeşte mai mult...
 
Anul 1812 nu poate fi uitat! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 24 Ianuarie 2012

Ion CebanuLumea în care trăim ne face să fim mai mereu prinşi în activităţi de tot felul, care ne umplu viaţa cu de toate şi ne fac să mai deviem, voit sau prin inadvertenţă, de la cele mai însemnate evenimente.

Păcat!

Anul 1812 este un capitol din istoria neamului nostru care nu poate fi uitat, nici trecut cu vederea.

Închipuiţi-vă pentru o clipă cum am fi trăit azi, dacă nu existau consecinţele Păcii din 1812?

Un popor care nu-şi cinsteşte trecutul nu poate aştepta un viitor strălucit. Iată de ce noi, tânăra generaţie care am avut şansa, după revenirea la alfabetul latin şi obţinerea independenţei Republicii Moldova, să studiem o istorie debarasată de minciunile regimului sovietic, ar trebui să veghem asupra unei atitudini vizibile, clare şi hotărâte privind tragedia istorică a neamului nostru de acum 200 de ani.

Nu fac parte dintre acei care consideră poporul român unul de periferie. Îmi iubesc neamul românesc din care fac parte, mă mândresc cu faptele lui demne, corecte şi convingătoare pe care le pun în faţa mea atunci când vorbesc de generaţia paşoptistă, de L. Blaga, E. Cioran, P. Ţuţea, părintele Cleopa, M. Tanase sau, mai aproape de noi, Gh. Zamfir, E. Doga, V. Naforniţă, I. Gârneţ, G. Hagi şi mulţi alţii ca ei. Oameni recunoscuţi în toată lumea.

De asta nu pot lăsa la o parte anul 1812, pentru că respect Poporul Român!

Sursa: http://ioncebanu.wordpress.com

 
Voluntariatul e o şansă enormă de a te dezvolta în diferite domenii PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Petru Sirghi

Petru Sîrghi, un tînăr care impresionează mult, mai ales la vîrsta sa de 25 de ani. A reuşit să se implice în multe proiecte, acţiuni şi activităţi destinate tinerilor şi voluntariatului. A călătorit în SUA, şi unele ţări din Europa. Pas cu pas, îşi adună file cu multe realizări în CV-ul pe care îl deţine. Absolvent al LT „Vasile Lupu” din Susleni, Orhei, Petru a devenit student peste Prut, mai exact, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi , România. Lecturând cele de mai jos, veţi vedea confirmarea celor spuse anterior. Interviul a fost realizat on-line, pe motiv că Petru se află în Polonia, într-un internship.

 

Care au fost primele activităţi de voluntariat pentru tine?

 

Primele mele tatonari cu voluntariatul au fost încă din liceu, prin clasa a X-ea. Am început să particip la diferite proiecte organizate de Parlamentul Liceului. Tot pe atunci eram şef al comisiei de educaţie din cadrul parlamentului. În liceu am participat ca voluntar la 2 expediţii eco-turistice organizate de ONG-ul „Lupii” în parteneriat cu Mişcarea Ecologistă din Moldova, Triada 2004, 2005. Acestea au constat în indentificarea, marcarea traseelor turistice din Republica Moldova şi salubrizarea lor, 3 locuri de campare timp de 10 zile. Cred că aceasta a şi fost prima mea experienţă care m-a marcat şi a trezit în mine dorinţa de a călători şi descoperi lumea.

 

Ce semnifică pentru tine acest termen de „voluntariat”?

 

Pentru mine sintagma de „voluntariat” înseamnă dorinţa de a fi activ şi de a contribui la binele comun şi bunăstarea comună prin activităţi neremunerate, implicare în diverse domenii. A fi voluntar într-o activitate e un lucru extraordinar pentru că aceasta îţi creează un sentiment de satisfacţie sufletească. Voluntariatul e o şansă enormă de a te dezvolta în diferite domenii, tot voluntariatul îţi oferă o şansă enormă de a cunoaşte oameni interesanţi. 

 

Citeşte mai mult...
 
Hagi Curda - o picătură de românism în Bugeac PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 10 Iulie 2011

Ca în jurul tuturor apelor din Bugeac, şi pe malul lacului Chitai găsim aşezări vechi româneşti, de ţărani moldoveni. Şi acest sat îşi trage originile din vremurile Principatului Moldovei, când se numea Frumuşica. A răzbătut însă până la noi denumirea pusă de tătarii care au venit şi au stat pe aici multă vreme… Dar au plecat şi ei; numele de azi oficial al satului este (încă din 1947) …Kamîşovca !

satul Hagi Curda 

Hagi Curda este în ultimii ani sinonim cu românismul Basarabiei. E poate cel mai vestit sat din Bugeac, atunci când vine vorba de minoritatea românească şi nerespectarea drepturilor sale. Aflat între graniţele României până la Războiul de Independenţă, satul a trecut prin multe tragedii. Mândria sătenilor era biserica “Sf.Apostoli”, ridicată în 1875 de episcopul cărturar al Dunării de Jos, Melchisedec Ştefănescu. După venirea bolşevicilor, lăcaşul a fost mai întâi închis şi apoi demolat (în 1979), pe locul său fiind înălţat – cumplită ironie – un monument al “eroilor sovietici” !

biserica_Hagi curda_inainte_de_demolare

După căderea URSS, parohia a fost reînfiinţată, şi aparţine – adevărată minune – tocmai de Mitropolia Basarabiei (depinde de Patriarhia de la Bucureşti), deşi se află în Ucraina! Asta a fost posibil numai prin voinţa şi strădaniile localnicilor – însă cazul din păcate este unic.

Însă de-atunci şi până azi, biserica a fost vandalizată de mai multe ori, iar preoţii şi enoriaşii maltrataţi. Cazul a devenit celebru deja, şi a trezit interesul românilor din ţară cărora le mai pasă încă de soarta fraţilor deznaţionalizaţi. Aştept cu sufletul la gură să ajungem şi noi acolo, să aflăm la faţa locului cu ce se mai confruntă românii din Hagi-Curda…

Sursa: http://madalinfocsa.wordpress.com

 


Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc