Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1814492 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 41 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Diverse
De ce LSBG ? PDF Imprimare Email
Luni, 14 Septembrie 2015

stiker

 

  Fiind admiși la studii în România, studenții se întreabă: „Ce vom face mai departe ?”, „Cum ne vom descurca ?”, „Cine ne va ajuta ?”. Din fericire, există cineva care oferă răspunsuri la toate aceste întrebări. Este vorba de asociațiile studenților basarabeni, care își fac studiile în România. Sunt ONG-uri cu actele în regulă și cu scopul de a reprezenta interesele studenților basarabeni, care învață în România. Aproape în fiecare oraș există astfel de asociații, iar Galațiul nu este o excepție. Liga Studenților Basarabeni din Galați este o organizație apolitică, independentă, neguvernamentală, nonprofit cu caracter cultural şi social ce funcţionează pe principiile democraţiei şi a libertăţii și are ca prim obiectiv promovarea drepturilor tinerilor studenţi basarabeni şi educarea lor în spirit naţional, democratic şi pro-european. Voluntarii LSBG sunt gata, în orice clipă, să acorde „primul ajutor” necesar studenților noi veniți în Galați. Echipați cu un bagaj de experiență și cunoștințe, tinerii voluntari stau la dispoziția „bobocilor”, fiind gata să le ofere susținere, începând cu un sfat și până la rezolvarea unei probleme mai complexe.

Citeşte mai mult...
 
Liga Studenților Basarabeni din Galați a ales un nou Consiliu Director PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 28 Februarie 2014

Pe data de 27 februarie 2014, au avut loc alegerile în cadrul Ligii Studenților Basarabeni din Galați (LSBG). Alegerile au avut loc la sediul LSBG, unde s-au prezentat un număr mare de mebri ai ligii. Mihai Crețu fost președinte al LSBG a predat ștafeta domnului Bejan Stefan care a obținut 90% din voturi, ceea ce ne arată că mebrii ligii au încredere în el și cred ca ne va demonstra că merita această funcție. La această ședință nu s-a ales doar presedintele, s-a reînoit Consiliu Director, având doi studenți de anu I care au venit cu noi idei, în funcția de vicepreședinte a fost ales Vichilu Daniel iar în funcția de Secretar General domnișoara Mihaela Vatamaniuc.

LSBG alegeri 2014

Se pare căcei de anu I își doresc să se implice foarte mult, deoarece la cele patru departamente avem trei bobocei.  

• Departamentul Media și Comunicare va fi condus de către Nichita Oleg;

• Departamentul Resurse Umane va fi condus de Elena Ungureanu;

• Departamentul IT & Comunicatii va fi condus de Tudor Bădănău;

• Iar la functia de cenzor o avem pe domnișoara Ana Badilov;

Însă asta nu e totul. Domnul Mihai Crețu prin ferma sa implicare în cadrul ligii și pentru sacrificiile care le-a facut de-a lungul anilor pentru stundentii basarabeni, din partea mebrilor LSBG a primit titlu onorific de Președinte de Onoare al Ligii Studenților Basarabeni din Galați.  

Acestea în final fiind spuse, dorim mult succes noii conduceri și sperăm că în anul ce il aveam în față să aibă cât mai multe rezultate pozitive.  

Oleg Nichita - Departamentul Media și Comunicare

 
FAB România sprijină DPRRP în programul ARC! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 08 Iulie 2013

arc2013Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului și Institutul Cultural Român orgnizează Programul de tabere „ARC”, destinat românilor de pretutindeni.

Programul este derulat în perioada 8 iulie - 12 august 2013, în serii consecutive, de câte şase zile, în Centrele de Agrement pentru Tineret de la Sulina, jud. Tulcea şi Poiana Pinului, jud. Buzău.

În acest an vor participa nu mai puţin de 2.035 de copii şi tineri români din afara graniţelor României, care îşi asumă în mod deliberat identitatea culturală română, precum şi voluntari şi invitaţi din România.

Programul de tabără cuprinde organizarea unor ateliere de pictură, creație, orientare turistică, sport, muzică, dansuri populare românești, cultură și civilizație românească, concursuri pe plajă, etc.

Anul acesta, în premieră, pentru buna desfășurare a activităților din tabără, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România sprijină DPRRP prin asigurarea de voluntari. Este primul an în care DPRRP colaborează la nivel oficial cu singura structură reprezentativă la nivel național al tinerilor etnici români aflați la studii în România – FAB România, un fapt lăudabil și îmbucurător pentru toți studenții aflați la studii aici.

Pentru voluntari vor fi asigurate cheltuielile de cazare, masă, excursii la obiectivele turistice şi transport de la Tulcea la Sulina şi retur. Transportul până la Tulcea sau Poiana Pinului rămâne în sarcina voluntarilor. Lista cu voluntarii selectați din cele 14 asociații membre FAB România din 14 centre universitare diferite a fost trimisă către DPRRP în timp util.

Totodată, pentru tinerii de etnie română aflați la studii în România, din partea DPRRP prin intermediul FAB România, au fost alocate un număr de 90 de locuri în tabăra de la Sulina, în perioada 6-12 august 2013. În consecință, Federația Ascociațiilor de Basarabeni din România, lansează invitația deschisă tuturor ascociațiilor de tineri basarabeni aflați la studii în România (indiferent că este sau nu membru FAB România) de a ne contacta în vederea participării în tabără la următoarele date de contact:

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza / TEL. +40 749.799.916

Scopul acestui program îl reprezintă: conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală română, aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, promovarea educaţiei în limba română, dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română şi mijlocirea contactului între românii din diferite ţări, posibilitatea de a intra în contact cu realităţile României, accesul la valorile patrimoniului cultural românesc şi promovarea imaginii României şi a românilor.

FAB România urează tuturor participanţilor abilități și cunoștințe noi, iar celor care se află pentru prima dată în România le doreşte să descopere cu plăcere o parte din ţara noastră!

Sursa: fabromania.ro

 
Scrisoare deschisă - FAB România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 24 Februarie 2013

Către: Președenția Republicii Moldova

În atenţia: Domnului Președinte Nicolae TIMOFTI

Către: Parlamentul Republicii Moldova

În atenţia: Domnului Președinte al Parlamentului Marian LUPU

Către: Guvernul Republicii Moldova

În atenţia: Domnului Prim-Ministru Vlad FILAT

Tinerii basarabeni de etnie română, aflați la studii în România, urmăresc cu îngrijorare evoluțiile de la Chișinău și cred cu fermitate că întârzierea adoptării unor decizii constructive, în consonanță cu angajamentele internaționale asumate, pot afecta reformarea societății, bunăstarea populației și traiectul democratic al Republicii Moldova.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (www.fabromania.ro) îndeamna la calm și echilibru, întrucât doar maturitatea politică și renunțarea la orgolii pot asigura viitorul țării și al nostru, al tinerilor. Politicienii trebuie să înțeleagă că doar acționând în interesul poporului pot rămâne în istoria și conștiința națională, iar orice coaliție trebuie construită astfel încât valorile democratice să fie protejate și consolidate, căci revenirea la o oranduire ce n-a făcut cinste societății moldovenești ne va întoarce din drumul pe care noi, tinerii, ni-l dorim.

FAB România face apel la rațiune, la evitarea gesturilor pripite și provocatoare, pentru că ieșirea tinerilor studenți în stradă, pentru o nouă revoltă nu este o soluție, din contra, Republica Moldova se poate îndepărta mai mult de vectorul european, nicidecum nu ne vom apropia și nu vom demonstra ce ne dorim cu adevărat.

Deciziile din aceste zile ale politicienilor noștrii sunt cruciale, dacă aleg să construiască o democrație la care tinerii să aibă acces sau dacă aleg să rămână cantonați într-o lume a intereselor obscure, a corupției, șantajului politic care, în cele din urma, vor distruge societatea noastră.

Indiferent unde ne-am afla, acasă sau în afara granițelor, la studiu sau la munca, noi, tinerii basarabeni, nu ne dorim decât un viitor mai bun într-o țară ce prețuiește valorile democratice, valorile europene și a cărei clasă politică își poate onora promisiunile față de popor și partenerii europeni.

În speranța că mesajul nostru nu va ramâne fără ecou, vă asigurăm de întregul nostru sprijin în construirea unei democrații puternice și credibile pentru orice partener extern, a unui Stat în care oricine să se simtă în siguranță, susținut și pretuit la justa valoare.

Slavic Șaramet, Președinte FAB România 

Sursa: fabromania.ro

 
Echipa LSBG și-a ales noua conducere PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 12 Noiembrie 2012

LSBG3Astăzi, 13 noiembrie 2013, în cadrul Adunării Generale a Ligii Studenților Basarebeni din Galați (LSBG), a fost ales Consiliul Director și președinții de departamente ale asociației. Prin urmare, componența nominală este următoarea:

Președinte: Mihai Crețu

Secretar General: Doina Fetescu

Vicepreședinte: Ștefan Bejan

Departament Media și Comunicare: Aliona Bălănel

Departament IT și Comunicații: Nicu Veste

Departament Resurse Umane: Lilia Oborocea

Echipa LSBG, aleasă pentru noul mandat, își propune să continuie seria de proiecte destinate tinerilor basarabeni aflați la studii în Galați, dar să inițieze și alte proiecte menite să ajute la integrarea acestora în societatea românească și să promoveze valorile românești. Deasemenea, noua conducere, își propune să îmbunătățească dialogul între etnicii români și instituțiile statului român.

Echipa LSBG

 
COMUNICAT DE PRESĂ post-publicare Raport sinteză al primei conferinţe naţionale a organizaţiilor studenţeşti basarabene din România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 19 Martie 2012

“INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

“INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN” 

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI și LIGA STUDENȚILOR BASARABENI DIN GALAȚI au organizat în data de sâmbătă, 17 martie 2012, la Centrul Internaţional de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău, în Sala de Consiliu, începând cu ora 10.00:

CONFERINŢA NAŢIONALĂ

A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA

cu tema “INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

În contextul Strategiei Europa 2020, agenda de lucru a primei conferinţe naţionale a ONG-urilor basarabene din România a cuprins:

- comunicări cu privire la organizaţiile guvernamentale ca entităţi asociative şi importanţa implicării structurilor de conducere/colaboratorilor în susţinerea intereselor legitime pentru care au fost înfiinţate;

- dezbateri în scopul evaluării obiectivelor, metodelor şi mijloacelor de dezvoltare a ONG-urilor studenţilor basarabeni care studiază în România;

- analiza rolului organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană.

Citeşte mai mult...
 
Organizațiile de studenți basarabeni din România își exprimă dezacordul față de apariția celui de-al doilea dicționar Român-Moldovenesc PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 26 Decembrie 2011

Noi, organizațiile de tineri basarabeni aflați la studii în România, ce am subscris la acest articol, ne exprimăm dezacordul față de apariția celei de-a doua ediții a ,,Dicționarului moldovenesc-român” al cărui autor este Vasile Stati, această ediție fiind o completare a pseudodicționarului cu același titlu, editat în anul 2003.

Existența în cadrul limbii române a graiului moldovenesc nu justifică nicidecum apariția ,,Dicționarului moldovenesc-român”, respectiv invenția că în Republica Moldova se vorbește astăzi limba moldovenească.

În consecință, considerăm apariția celei de-a doua ediții a ,,Dicționarului moldovenesc-român” ca fiind o provocare și o sfidare a adevărului științific care ne vorbește despre unitatea ligvistică a poporului român ce locuiește pe cele două maluri ale Prutului.

Ne surprinde apariția unei ediții a dicționarului sus-menționat la Academia de Științe a Moldovei în conjunctura de coaliție a Alianței pentru Integrare Europeană. Mai mult de atât, vedem apariția acestui dicționar ca pe un pericol pentru aspirațiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană, aspirații care în ultimii doi ani s-au materializat prin o serie de reforme.

Citeşte mai mult...
 
Liga Studenților Basarabeni din Galați vă urează sărbători fericite PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 24 Decembrie 2011
  Sărbători Fericite
 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 2
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc