Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1814491 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 40 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Proiecte
UNIUNEA EUROPEANĂ ÎN LOCALITATEA TA PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 17 Mai 2014

comrat2Liga Studenților Basarabeni din Galați în parteneriat cu Universitatea “Dunărea de Jos”, FAB România, Centrul de Documentare Europeană din cadrul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice și Europe Direct a desfășurat, în perioada 16-17 mai, la Comrat, proiectul “Uniunea Europeană în localitatea ta”. Proiectul constă într-o donație de carte și broșuri informative despre Uniunea Europeană, Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” din Comrat, singurul cu predare în limba română din oraș. Tot pe data de 16 mai, membrii LSBG alături de elevii și profesori au urmărit un filmul românesc “Restul e tăcere”, la Universitatea de Stat din Comrat. Membrii LSBG au organizat și un training pentru informarea elevilor despre avantajele aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și despre instituțiile UE, migrația în UE, locurile de muncă, studii etc. Membrii LSBG au participat și la Ziua Europei desfășurată la Comrat pe data de 17 mai, unde au încins o sârbă împreună cu Gențiana Șerbu, Consul General al României la Cahul. La Ziua Europei au participat inalți demnitari de stat, dar și ambasadori și delegați străini.

comrat1

Activitățile de la Comrat fac parte dintr-un proiect mai amplu, astfel încât Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” este al patrulea liceu din sudul Moldovei care este beneficiar al proiectului. Proiectul are ca scop principal promovarea valorilor europene și popularizarea lor în rândul societății moldovenești.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul ,,Basarabia” – un proiect de suflet PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 25 Martie 2014

Fiecare popor, de-a lungul existenței sale, are perioade de înflorire dar și perioade dramatice. Anul de glorie sau ,,clipa astrală” (cum mai este numit de unii compatrioți) a poporului român, este considerat (pe bună dreptate), anul 1918. În decursul unui singur an, trei provincii românești se unesc cu patria-mamă, după cum urmează: 27 martie – Basarabia; 28 noiembrie – Bucovina, 1 decembrie – Transilvania. Statul național unitar făurit la 1918 rămânând în istorie sub denumirea de România Mare.

Unirea de la 1918 este o răsplată dată poporului român, pentru suferințele de care a avut parte timp de sute de ani, o răsplată pentru jertfa ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial la Mărăști, Mărășești și Oituz, dar în subsidiar și rezultatul fructificării la maximum de către clasa politică de atunci, a situației favorabile existente în Europa anului 1918.

La 27 martie 1918, la Chișinău, Sfatul Țării, organul legislativ al Basarabiei, votează unirea cu România. După 106 ani de înstrăinare, Basarabia revenea acasă. Astăzi, putem spune, cu certitudine, că cei 22 de ani de administrație românească, au fost un ,,colac de salvare” pentru românii basarabeni, care mai mult de un secol au fost supuși unui proces de deznaționalizare. Mai multe studii temeinice, printre care cele ale istoricilor Ștefan Ciobanu și Alexandru Boldur ne vorbesc despre progresul înregistrat în multiple domenii în Basarabia interbelică.

În urma pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august 1939, între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă, Uniunea Sovietică anexează Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța.

Citeşte mai mult...
 
Studenţii basarabeni din Galaţi au participat la cea de-a doua ediţie a proiectului „Descoperă România” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 23 Martie 2014

Potrivit declaraţiilor liderului Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, Ştefan Bejan, anul acesta excursia studenţilor basarabeni, aflaţi la studii în România, a început la Alba Iulia şi a continuat la Sibiu, pe parcursul a două zile, în perioada 15-16 martie.

Proiectul urmăreşte conştientizarea în rândul participanţilor, a semnificaţiilor locurilor cu o puternică însemnătate istorică, atât culturală, cât şi instituţională, dar şi a monumentelor aferente acestora. La prima ediţie s-a vizitat oraşul Braşov şi construcţiile istorice din împrejurimi.

descopera-romania

„Excursia a început odată cu sosirea studenţilor basarabeni la Alba-Iulia, unde am fost întâmpinaţi în mod tradiţional cu pâine şi sare de către organizaţia gazdă, Allbasarabean Alba. S-a vizitat Cetatea Albă Carolina, situată în centrul oraşului, în interiorul cetăţii regăsindu-se laolaltă Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul şi Sala Unirii, celula în care au fost aruncaţi Horea, Cloşca şi Crişan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea Cloşca şi Crişan, Traseul Celor Trei Fortificaţii – incluzând Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, monumentul Custozza, busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

Cea de-a doua zi a excursiei a cuprins vizitarea Sibiului, un oraş cu o arhitectură unică, în stil baroc, care ne-a depăşit aşteptările. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului este Turnul Sfatului. În Piaţa Mare am făcut cunoştinţă cu cele mai frumoase clădiri din Sibiu, cum ar fi: Biserica Parohială Româno-Catolică, Palatul Brukenthal, Casa Moringer. Apoi, Muzeul de Istorie Naturală, după ce au traversat Podul Minciunilor. A urmat Muzeul Satului, situat imediat la sud de Sibiu. Acesta este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România, care conţine creaţii ale civilizaţiei populare tradiţionale, pre-industriale româneşti. Casele, atelierele şi complexele de clădiri sunt presărate în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. Plimbându-ne printre aceste locuinţe, într-un fel sau altul, cu un sentiment de nostalgie, ne-am reîntors la bunei acasă, în fiecare din noi s-a trezit câte un Nică, băiatul năzbâtios, care abia aştepta să guste din cireşile care abia de s-au copt”, a povestit Ştefan Bejan, impresionat de locurile vizitate.

La nivel naţional, proiectul „Descoperă România” este lansat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Acest program face parte din acţiunile care au ca obiectiv păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni.

Sursa: monitoruldegalati.ro

 
Festivalul Basarabia, Ediția a V-a PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 22 Martie 2014

festivalul basarabia

 
Eudoxiu Hurmuzachi - pilon al românismului în Bucovina PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 02 Martie 2014

hurmuzachi„Libertatea fără ordine duce la anarhie, iar ordinea fără libertate la despotism.” Eudoxiu Hurmuzachi

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la trecerea în neființă a marelui român Eudoxiu Hurmuzachi. Un adevărat ambasador al românilor bucovineni, el rămâne și astăzi o figură emblematică pentru Bucovina. De aceea în cele ce urmează voi evoca în mod sintetizat o parte din activitatea acestui mare bărbat al neamului.

Eudoxiu Hurmuzachi e coborâtor dintr-o veche familie românească din Moldova. Zelul și devotamentul patriotic al acestei familii sunt cunoscute și admirate de români. Numele ei nu se pronunță și nu se va pronunța decât cu respect și recunoștință.

Membrii familiei Hurmuzachi au ocupat adesea demnități înalte în Moldova și familia a fost adeseori distinsă pentru meritele ei de către domnii Moldovei.

Dintre strămoșii lui Eudoxiu Hurmuzachi amintim numai pe următorii: pe Manolachi Hurmuzachi, pe care, la anul 1711 îl întâlnim în divanul lui Nicolae Mavrocordat; pe Mateiu Hurmuzachi care a ocupat mai mult timp importantul post de pârcălab al Cernăuților; pe postelnicul Alexandru Hurmuzachi, care în anul 1766 s-a ocupat de culegerea de documente istorice și căruia îi datorim copia cea mai completă și cea mai corectă a cronicei lui Ioan Neculcea.

Din partea mamei, Eudoxiu Hurmuzachi e înrudit după cum dovedesc documentele, cu domnitorii Vasile Lupu, ctitorul frumoasei biserici Trei-Ierarhi din Iași și cu Ieremia Movilă, ctitorul mănăstirii Sucevița din Bucovina.

Când Bucovina trecu în posesia casei împărătești de Austria, o parte dintre moșiile Hurmuzăcheștilor au rămas în provincia cea nouă, altă parte rămânea în Moldova. În anul 1804 tatăl lui Eudoxiu, Doxachi Hurmuzachi, se mută la Cernăuți și se așează definitiv la moșia sa Cernauca.

Citeşte mai mult...
 
Campania FAB România ”Adoptă un Boboc” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 25 August 2013

Campania FAB România ”Adoptă un Boboc”, ce face parte din proiectul ”AdmiteRO” al Federației, care are scopul de a informa liceenii și studenții admiși la studii în România, a luat startul la 22 august, în urma conferinței de presă de la Chișinău la care au participat Constantin Cernega – Vicepreședinte FAB, Maxim Eni – Secretar FAB, Cerlat Iacob – membru FAB.

”Adoptă un Boboc” este ultima etapă a proiectului ”AdmiteRO” prin care FAB România și-a propus ca tinerii odată ajunși în România, să simtă și să primească sprijin din partea voluntarilor ai fiecărei asociații membre FAB.

Voluntarii vor lua legătura cu fiecare student sau elev admis la studii, însă ne așteptăm și la receptivitate din partea acestora. Dacă intrați în contact cu membrii FAB, veți primi informațiile utile și practice, experianța membrilor FAB va răspunde nevoilor voastre.

Campania ”Adoptă un Boboc” va fi desfășurată în toate orașele din România unde există o asociație membru FAB, acestea fiind: Alba Iulia – OSLB Alba, Cluj – GIB Cluj, Sibiu – AB Sibiu, Oradea – ASEB, București – ASEB București, Iași – ATRAG Iași, Galați – LSBG Galați, Bacău – GIB Bacău, Petroșani – ASB, Suceava – GIRB sUCEAVA, Constanța – OSB Constanța, Craiova – ASB Craiova, Ploiești – LSBP Ploiești, Brașov – ATB/OSBB.

Nu este greu să ne găsiți, datele de contact pentru fiecare asociație menționată mai sus sunt pe www.fabromania.ro/adopta-un-boboc.html

După ce tinerii studenți și elevi vor cunoaște totul despre universitatea sau liceul la care au fost admiși, despre condițiile de cazare și confortul căminelor, programele de studiu, activitățile extrașcolare-voluntariat, despre farmecul orașului unde va studia, vom declara activitatea voluntarilor încheiată.

Prin campania ”Adoptă un Boboc” studenții și liceenii admiși vor avea o primă ocazie să pășească cu încredere spre viitorul ambițios deja ales!

Uniți prin fapte și idei!

Echipa FAB România!!!

 
Festivalul Basarabia, Ediţia a IV-a, 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 25 Martie 2013

Festivalul Basarabia, Ediţia a IV-a

95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

27 martie

 

Program:

- Miercuri, 27 martie, ora 15:00 - Hora Unirii în faţa Sediului Central al Universităţii "Dunărea de Jos".

- Joi, 28 martie, ora 16:00 - Masă rotundă pe tema "27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu România" la Centrul Cultural "Dunărea de Jos".

- Vineri, 29 martie, ora 19:00 - Teatrul Dramatic "Fani Tardini", piesa Năpasta de I.L. Caragiale.

 
Conferința ,,Colaborarea asociațiilor de basarabeni din România cu autoritățile publice din România și Republica Moldova” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 24 Martie 2013

Conferința a fost organizată de Liga Studenților Basarabeni din Galați în parteneriat cu Federația Asociațiilor de Basarabeni din România. Aceasta a avut loc în data de 15 martie la ora 13.00, la sediul central al Universității "Dunărea de Jos" din Galați. La conferință au participat: Nicolae Bacalbașa – Președintele Consiliului Județean Galați, Florin Tudor – Decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice din cadrul Universității ,,Dunărea de Jos” și președinți ai asociațiilor de tineri basarabeni din 10 orașe din România.

conferinta1

,,Suntem în situația paradoxală în care un popor este împărțit în două state” a afirmat Nicolae Bacalbașa.

,,Felicitări Ligii Studenților Basarabeni din Galați că a reușit să organizeze o asemenea conferință atât de numeroasă, la care să fie prezenți lideri de asociații din mai multe centre universitare” a spus Florin Tudor – Decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale.

Deputatul Valeriu Munteanu a transmis un mesaj în care a spus că regretă că nu a putut ajunge la conferință, chiar dacă și-a dorit foarte mult să fie alături de tinerii basarabeni, cu are are multe în comun. Și aici, trebuie să menționăm că Valeriu Munteanu a absolvit studiile universitare la Universitatea ,,Valahia” din Târgoviște și a activat intens în cadrul asociațiilor de tineri basarabeni din România. De asemenea, Cristi Dumitru, Director General la Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni a transmis că instituția pe care o conduce este deschisă să colaboreze cu asociațiile de tineri basarabeni din România.

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 4
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc