Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1822610 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 73 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Cultură
Un nume în cartea neamului românesc PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 13 Februarie 2011
Grigore Vieru

Galațiul este un oraș care stă cu fața spre Basarabia. Aceasta este prima impresie care ți-o dă atunci când îl privești de pe malul stâng al Prutului. Ne-am propus și din punct de vedere cultural să îi orientăm privirea spre Basarabia, prin seria de activități desfășurate de către organizația noastră în parteneriat cu instituțiile de cultură din municipiu.

Astăzi, 14 februarie 2011, poetul Grigore Vieru ar fi împlinit 76 de ani. Cu această ocazie Biblioteca Județeană ,,V. A. Urechia’’ în parteneriat cu Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG) și cu Gr. Șc. Ind. de Marină au organizat o manifestare culturală, intitulată ,,Grigore Vieru – un nume în cartea neamului românesc’’, ce a avut loc la Filiala ,,Grigore Vieru” a Bibliotecii V. A. Urechia. LSBG a participat și anul trecut la două activitați culturale asemănătoare. Una dintre ele desfășurându-se la Filiala ,,Grigore Vieru”, iar cealaltă la gimnaziul din satul Speia, raionul Anenii Noi.

Prezent la eveniment, directorul Bibliotecii ,,V. A. Urechia”, Zanfir Ilie a spus că ,, pe 15 iunie 2009, a fost deschisă această filială deoarece Grigore Vieru a fost un prieten al bibliotecii noastre, iar voi, tinerii basarabeni, sunteți așteptați aici întodeauna ca la voi acasă”.

Grigore Vieru 

Un efort deosebit este depus de către doamnele Ilie Adriana Nicoleta și Călin Ionica, care cultivă în elevii de la Gr. Șc. Ind. de Marină dragostea față de frumos, astfel încât aceștea participă în fiecare an la o serie de activități dedicate culturii românești din spațiul dintr-e Prut și Nistru.

Grigore Vieru 

Cel care ne-a primblat prin lumea notelor muzicale a fost prietenul nostru de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” , Retea Costin, interpretând melodii pe versurile lui Grigore Vieru și Adrian Păunescu.

Dincolo de activitățile care sunt dedicate poetului a cărui viață trăiește în poezie și în cântec, cel mai mare omagiu care îi poate fi adus, este să contiunuăm lupta pentru unitatea poporului român și să vorbim o limba română corectă.

Mihai Crețu

 
Liga Studenților Basarabeni din Galați continuă proiectul “Trimite o Carte peste Prut” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 05 Decembrie 2010
Trimite o Carte peste Prut

Liga Studenților Basarabeni din Galați continuă proiectul cultural “Trimite o Carte peste Prut”, care constă în donarea de carte românească în Republica Moldova.

Un număr de 330 de cărți au ajuns în satul Zaim (localitatea unde a copilărit poetul Alexei Mateevici, autorul versurilor imnului național al Republicii Moldova), raionul Căinari (vezi video), iar al doilea lot de peste 700 de cărți au fost donate bibliotecii Universității ,,Bogdan Petriceicu Haşdeu” Cahul și bibliotecii Publice din orașul Cahul.

Un rol important l-a avut Centrul ,,Pro Europa” Cahul, care a stabilit legătura între Liga Studenţilor Basarabeni (LSB) Galați și bibliotecile din oraș .

,,Suntem bucuroși că tinerii care au plecat la studii în România se implică în astfel de proiecte care sunt menite să îmbogățească fondul de carte editată în limba română și sperăm că studenții noștri vor fructifica la maxim această oportunitate” ne-a spus domnul Nicolae Dandiș, cel care conduce această organizație.

Amintim că LSB Galați a mai donat la începutul lunii iunie 2010 un lot care număra 3.500 de cărți cu ajutorul bibliotecii ,,V.A. Urechia” din Galați. “Biblioteca ne-a ajutat să colectăm cărțile, dar a venit și cu o donație proprie”, ne-a declarat Mihai Creţu, preşedintele LSB Galaţi.

La nivel național acest proiect a fost derulat și de organizațiile de studenți basarabeni din București, Brașov, Constanța, Iași, Suceava, Ploiești şi Oradea.

Sursa: www.adevarul.ro, www.studio-l.md

 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2 din 2
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc