Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1814499 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 48 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Cultură
Liga Studenților Basarabeni din Galați descoperă România (Alba-Iulia și Brașov) PDF Imprimare Email
Publicat de Sorin Suvac   
Duminică, 06 Decembrie 2015

  Liga Studenților Basarabeni din Galați a efectuat , timp de doua zile, pe 1 si 2 decembrie, o escapadă spre locurile frumoase și istorice ale României. Astfel, de data aceasta, destinația principală a fost orașul-gazdă al Marii Uniri din 1 decembrie 1918 - Alba-Iulia, cu oprire pe drumul întors în orașul de la poalele munților românești, vechiul oraș Brașov.

Citeşte mai mult...
 
Dragobete - Iubeşte româneşte PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 23 Februarie 2013

dragobete

 
Ziua Culturii Naţionale PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Ianuarie 2012

                   afiș

În perioada 13 - 19 ianuarie 2011 la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ va avea loc o serie de manifestări şi expoziţii dedicate Zilei de naştere a marelui poet naţional Mihai Eminescu, declarată în anul 2010 ca fiind Ziua Culturii Naţionale. Manifestările vor avea loc atât la Sediul Central al bilbliotecii, cât și la cele doua filiale, Filiala nr. 1 „Costache Negri“ și Filiala nr. 4 „Grigore Vieru“.

Sursa: Biblioteca V.A.Urechia

 
Dor de limba română PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 31 August 2011
limba_noastra_cea_romana

“Patria mea este Limba Română”

N. Stănescu

O limbă trăiește printr-un popor, destinul limbii este destinul poporului!

Deși oficial aceste simple adevăruri au stat la baza politicii fostului P.C.U.S., în practica cotidiană ele erau completamente ignorate. În posturile cheie din economia, cultura și politica Basarabiei majoritatea posturilor le deținea populația rusofonă - 49, 8% (trist acest număr), cel mai agreat și favorizat segment din populația autohtonă... Astfel o mare parte din basarabeni s-au lăsat de limba maternă. Limba Româna a fost scoasă totalmente din uzul cotidian, mai ales în orașele mari din Basarabia, excepție făceau unele instituții de învățământ și organe de presă. Limba poporului băștinaș se utiliza într-o formă schimonosită.

Cunoscutul Congres al Uniunii Scriitorilor din Moldova a pus bazele luptei pentru reîntoarcerea Limbii Romane și alfabet care s-a derulat între 1987-1989. Pacea era tulburată; se întruneau la diferite mitinguri și adunări prin care se proclama nemulțumirea poporului de furtul limbii române. Astfel în 1988 a fost creată comisia pentru studierea istoriei și dezvoltarea limbii moldovenești. Din punct de vedere stiințific, inexistența limbii române era dovedită demult. Un rol salvator l-a avut Conferința de la Chișinău cu participarea mai multor savanți specialiști în limbi romanice din mai multe țări. Pentru bunăstarea țării și calmarea spiritelor aceștia au ajuns la concluzia că este mai bine să declare limba moldovenească (ROMANA!) limbă de stat și să se treacă la grafia latină. Ziua când au fost adaptate aceste legi și anume 31 august 1989 a fost proclamată sarbatoare națională - Ziua Limbii.

Citeşte mai mult...
 
Deschiderea Filialei Bibliotecii ”V.A. Urechia” la Giurgiulești PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 05 August 2011

BVAU Giurgiulesti 

O ţară prosperă are nevoie de un popor cult, un popor cult are nevoie de cărți, iar nouă tocmai asta ne lipsește. Dacă zic ”ne lipsesc” aş fi prea categorică aşa că o să modific prin a spune că nu avem suficiente cărţi de literatură română. Foarte puţini îşi permit de a avea o minibibliotecă proprie, căci cărţile sunt scumpe și rare, de aceea refugiul cititorilor este în biblioteci care în număr nu sunt atât de puţine, dar au cărţi în număr redus şi acelea cu titluri roase de timp şi învechite.

Dnului Ilie Zanfir (directorul Bibliotecii Municipale ”V.A. Urechia” din Galați) îi este cunoscută situaţia cu care ne confruntăm şi de aceea vineri, 5 august 2011, a venit în ajutor cu o donaţie de 600 de cărţi iniţiind cea de-a 3-a filială ”V.A.Urechia” în satul Giurgiuleşti. Donaţia cuprinde cărţi din diferite domenii: beletristică, cultura picturii, filosofie, etc. Celelalte filiale care au precedat-o pe cea din urmă sunt: Filiala ”V.A. Urechia” din Chişinau (6000 de cărţi) și Filiala ”V.A. Urechia” din Cahul (3000 de cărţi), dnul Zanfir promite că întilnirea nu va fi efemeră şi el nu va întârzia să revină iarăşi cu un cadou generos pentru biblioteca din Giurgiuleşti careia i-a dat însărcinarea să creeze o listă cu cărţilor necesare. La eveniment au fost prezenţi: dna Geta Eftinie (dir. adjunct ”V.A.Urechia”), dna Primar (Giurgiuleşti) Tatiana Gălăţeanu, preşedintele Ligii Studenților Basarabeni din Galați Mihai Creţu, dnul Gheorghe Mîndru (Președinte a secției Cultură a raionului Cahul) şi nelipsiţii elevi și bibliotecari cărora le era peste putinţă să îşi ascundă bucuria, mulţumind de nenumarate ori celora ce şi-au îndreptat privirea spre ei. Întâlnirea a avut loc în biblioteca liceului ”Mihail Sadoveanu”.

La ieşirea din liceu, chiar vis-a-vis, ne aştepta mîndru şi tăcut Palatul Cultural ce adăpostea talente de toate vîrstele şi ne-a încântat privirea şi auzul cu cele mai frumoase cântece și dansuri naţionale. Debutul l-a facut Ansamblul Giurgiuleanca, adică juni-juniorii ce s-au înscris în categoria de vârstă până la 10 ani, au urmat juniorii cu un hostropăţ și o horă ce a rasunat până dincolo de Prut şi făcea să tremure pereţii.

Finele l-am întmpinat toţi gramadă la o masă îmbelşugată cu bucate calde, mămăliguţa, plăcinte cu brânza făcute de Dna Anastasia (profesoară de istorie). Ne-am luat rămas bun călduros cu îmbraţişări şi strângeri de mână probabil sub impulsul unui dor bănuit şi care vestea o reîntâlnire foarte curândă.

Liga Studenților Basarabeni din Galați îi mulţumește dnului Ilie Zanfir pentru tot ce a facut şi pentru ca luptă alături de noi pentru o BASARABIE CULTĂ, VĂ MULŢUMIM!

Bucuraţi-vă, dragi cetaţeni de oportunitatea ce ne-a fost oferită şi nu ezitaţi să treceţi pragul bibliotecilor, acolo sigur vă ve-ţi ciocni de titluri incitate și de subiecte pe care mintea voastra nici nu le-a bănuit. Lucrați la desăvârșirea voastră, căci şi o viaţă e prea puţină, iar dacă o mai trăiești și pentru nimicuri poți să zici că ai existat degeaba.

Sensul vieţii e să-i găseşti un sens!

Articol de Ecaterina Maftei 

 
Nicolae Dabija și Vasile Șoimaru la Festivalul AXIS LIBRI PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 08 Iunie 2011

Săptămâna trecută ,timp de 5 zile a avut loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii „AXIS LIBRI” adresat tuturor iubitorilor de carte.

Evenimentul a avut loc pe Aleea Domnească, unde a fost realizată o expoziţie cu aproximativ 30 de standuri mobile outdoor. La acest festival au participat circa 150 de edituri româneşti. Expoziția a fost dedicată tuturor vârstelor şi etniilor.

Festivalul a oferit gălățenilor: ateliere de creaţie şi concursuri cu premii pentru copii şi tineri, lansări de carte, spectacole, recitaluri de poezie, muzică, tombolă etc.

La târgul de carte Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi împreună cu Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” și Asociația Pro Basarabia şi Bucovina de Nord, Filiala Oneşti, Bacău au organizat lansările de carte: 

  • Tema pentru acasă, de Nicolae Dabija, Ed. Pentru Literatură şi Artă, Chişinău; 

„Se spune că este un roman despre deportări, nu este adevărat, este un roman de dragoste, dragoste în codiții limită pe fundalul deportărilor” spune Nicolae Dabija despre romanul său, iar Maria Dimcea, studentă la Galați spune că: “Este o poveste de dragoste foarte frumoasă care în viața reală nu știu dacă se poate întâmpla”. 

  • Căderea comuniştilor, de Vasile Şoimaru.

“Opt ani, cinci luni si trei zile, sau în total 3076 de zile şi nopţi, am urmărit cu atenţie dinamica guvernării neokominterniste de la noi, de la înălţarea ei triumfală până la prăbuşirea totală. Şi am făcut acest lucru cu pixul şi cu aparatul de fotografiat în mâini. Toatea cestea le-am adunat în cele o sută de pagini” Vasile Șoimaru despre cartea “Căderea comuniştilor”. 

  • Romanii din jurul României – album foto și Căderea comuniștilor, de Vasile Șoimaru.  

"Trebuie să recunosc din capul locului că, atunci când m-am pornit, cu aparatul de fotografiat, la acest drum, cu cinci ani în urmă, nu-mi imaginam că va fi așa de lung…

…si toate au pornit de la o simplă curiozitate, transformată, cu timpul, într-o mare pasiune și fascinație pentru impresionanta extindere, istorică și culturală, a etniei românesti pe meridianele și paralelele bătrânului continent european"

 
Adevărat pelerinaj la Cimitirul de Onoare de la Ţiganca PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 06 Iunie 2011

Sărbătoarea Înălţării Domnului a prilejuit organizarea de slujbe religioase pentru eroii neamului în toată ţara şi în străinătate, acolo unde există locuri de veci ale ostaşilor români sau monumente închinate lor. Marcarea acestui moment în Republica Moldova are o semnificaţie aparte pentru români, întrucât pe teritoriul acestei ţări există peste 200 de locuri în care au fost înhumaţi ostaşii români care au căzut în luptă pentru eliberarea Basarabiei, în perioada 1941 - 1944. După ce fostele cimitire ostăseşti au fost desfiinţate de sovietici, până astăzi s-a reuşit reamenajarea a puţine dintre ele. Cel mai mare dintre ele este Cimitirul de Onoare de la Ţiganca.

 

Nicăieri în lume sentimentul naţional românesc nu este mai pregnant decât în Basarabia, provincia românească pentru eliberarea căreia în vara anului 1941 au căzut cei mai mulţi ostaşi români! Trecerea Prutului a costat armata română câteva mii de vieţi, în special pe frontul Oancea - Vărzăreşti, unde sovieticii aveau masat un corp de armată şi dispunea de amenajări întărite, pe dealurile din stânga Prutului. Peste două mii de ostaşi români căzuţi în această parte a ţării au fost înmormântaţi în nouă gropi comune pe Dealul Epureni, la Ţiganca. După trecerea frontului aici a fost amenajat un cimitir, după rigorile Armatei Române, dar acesta, asemeni tuturor cimitirelor ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea Basarabiei, a fost distrus de sovietici, în 1944, când Armata Roşie a recucerit acest teritoriu.

Citeşte mai mult...
 
Festivalul Naţional de carte Axis Libri PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 31 Mai 2011
Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, cu sprijinul Consiliului Judeţului Galaţi, Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Galaţi, Universităţii „Dunărea de Jos“, Inspectoratului Şcolar, Palatului Copiilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu naţional, Editurii Eikon şi în colaborare cu instituţiile de cultură: Teatrul Muzical „Nae Leonard“, Teatrul „Fani Tardini“, Teatrul de Păpuşi Guliver, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă vizuală, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“, Casa de Cultură a Sindicatelor, organizează a III-a ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri“ adresat iubitorilor de carte şi lectură, atât cititori cât şi creatori, editori şi difuzori, pe care îi invită să participe la un program generos prin diversitate şi calitate.
Programul festivalului poate fi vizualizat aici

Festivalul Naţional de carte Axis Libri 

Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi împreună cu Constantin Rusanovschi, preşedintele Asociației Pro Basarabia şi Bucovina de Nord, Filiala Oneşti, Bacău participă la acest eveniment cu lansările de carte:  

  • Tema pentru acasă, de Nicolae Dabija, Ed. Pentru Literatură şi Artă, Chişinău;
  • Căderea comuniştilor, de Vasile Şoimaru, Chişinău 2010;
  • Românii din jurul României – album foto, de Vasile Şoimaru,Chişinău 2010.
Studenții și elevii basarabeni sunt invitați la lansările de carte vineri, 3 iunie, ora 15.00 pe Aleea Domnească, Zona pietonală dintre "p-uri".

Sursa: www.bvau.ro 

 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 2
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc