Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1825165 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 19 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Eveniment
Conferinţa-dezbatere ,,RM – între Est şi Vest” la Ploiești PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 29 Iunie 2011
vest sau est

Liga Studenţilor Basarabeni din Ploieşti (LSBP), cu sprijinul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti organizează vineri, 1 iulie 2011, ora 10:00, conferinţa-dezbatere ,,RM – între Est şi Vest”.

Evenimentul care se va desfăşura în amfiteatrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti propune reflectarea ansamblului de probleme cu care se confruntă tinerii basarabeni aflaţi la studii în România, năzuinţele acestora în contextul împlinirii, în 2012, a 200 de ani de la anexarea părţii de răsărit a Principatului Moldovei de către Imperiul Ţarist, precum şi abordarea temelor de actualitate din R. Moldova, sub aspect social, politic, economic şi cultural.

Printre invitaţii speciali la conferinţa-dezbatere ,,RM – între Est şi Vest” se află personalităţi marcante de pe ambele maluri ale Prutului, oameni politici, istorici, jurnalişti, profesori, academicieni: primarul mun. Chişinău Dorin Chirtoacă, primarul oraşului Ploieşti Andrei Liviu Voloşevici, preşedintele Consiliului Judeţean Ploieşti Mircea Cozma, preşedintele Forului Democrat al Românilor din R. Moldova Nicolae Dabija, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova Ion Negrei, directorul cotidianului ,,Timpul” Constantin Tănase, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din R. Moldova Valeriu Saharneanu, prof. de istorie Nicolae Petrescu, fostul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova Mihai Cimpoi, jurnalistul independent Ioan Popescu, directorul Bibliotecii Judeţene ,,Nicolae Iorga” Nicolae Boaru, directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie Lia Maria Voicu, prof. la Universitatea de Stat din R. Moldova Anatol Petrenco şi prof. univ. dr. Ion Calafeteanu.

Liga Studenţilor Basarabeni din Ploieşti este membră componentă a Platformei Civice ACŢIUNEA 2012. Partenerii evenimentului organizat de LSBP sunt Liga Studenţilor Basarabeni din România, Mişcarea civică ,,Anul 1812”, Primăria Municipiului Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova.

Sursa: sprevest.ro

Foto: stelapopa.unimedia.md

 
21 de ani de la Podul de Flori PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 20 Mai 2011
21 de ani de la Podul de Flori

 

 

Galerie foto:

 

 
La Mulți Ani Viorel Dinescu! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 20 Mai 2011

La Mulți Ani Viorel Dinescu!Vineri, 15 aprilie 2011 la ora 15:00 s-a desfăşura la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“ manifestarea cultural Întâlnirea poetului Viorel Dinescu la 60 de ani. Din program: lansarea volumelor: Arhipelag stelar – Antologie de versuri (Editura Axis Libri, Galaţi, 2010), Dialoguri socratice (Editura Axis Libri, Galaţi, 2010), Om virtual (Editura Fundaţiei Scrisul Românesc, Craiova, 2010),100 poeme (Editura Biodova, Bucureşti, 2010). Au participat invitaţi de marcă dintre care amintim: Acad. Mihai CimpoiTheodor CodreanuVasile Tărâţeanu, şi reprezentanţi ai Primăriei Dumbrăveni. Moderator: scriitorul Theodor Parapiru

“E o provacare de a vorbi despre problemele spinoase cu care ne confruntăm. Una dintre aceste problem e raportul dintre etic și moral. De asemenea trebuie să ne definim corect valorile. Trebuie să mergem cu valorile noastre în contextul European”, a menționat Mihai Cimpoi.

“Viorel Dinescu promovează la Galați unitatea spațiului românesc, întreține relații cu tot spațiul cultural român. În anul 1990 a fost unul dintre primii gălățeni care a trecut Prutul. Avem aici intelectuali de la Huși, Suceava, Cernăuți, Chișinău.

Mulțumim Biblioteci V. A. Urechia, și în mod special domnului Director Ilie Zamfir, care întretine relații cu Basarabia. Daca nu-l găsiți la biblioteca, înseamnă că este la Chișinău” a mai declarat acesta cu o vădită satisfacție.

“Nu am scris poezii pentru mine. Am scris pentru timp, pentru generațiile care urmează”, ne-a spus în final poetul Viorel Dinescu care a recitat câteva strofe din poeziile sale preferate.

Viorel Dinescu promovează la Galați unitatea spațiului românesc, întreține relații cu tot spațiul cultural român. În anul 1990 a fost unul dintre primii gălățeni care a trecut Prutul. Avem aici intelectuali de la Huși, Suceava, Cernăƒuți, Chișinăƒu. 

Citeşte mai mult...
 
Galati, 7 aprilie 2011 PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 20 Mai 2011

Au trecut doi ani, doi ani în care vocea tinerilor din Piața Marii Adunări Naționale încă nu a fost uitată…încă nu a s-a oprit. Ea pe unii a deranjat, unii au încercat să se facă că no aud, iar unii au încerct să-i dea putere, să-i dea avânt ca în continuare să sune, să creeze speranțe, să prelungească vise. 

 Galati, 7 aprilie 2011

7 aprilie pentru noi a fost acum doi ani ceea ce ne-a marcat ca generație, a fost revoluția noastră, a tinerilor ce au vrut să-și demonstreze puterea, au arătat că ei nu lasă pe nimeni să hotărască în locul lor. 7 aprilie a fost ziua în care s-a atras atenția asupa valorilor sănătoase ale poporului nostru.

Comemorând acest eveniment parctic arătăm că ne pasă, că nu uităm, că am devenit responsabili, ne vrem destinul înapoi, ne vrem speranța și gîndul. Vrem să revenim, să avem viitorul  acasă, vrem inteligența noastră să slujească binelui țării NOASTRE, să plângem și să râdem în limba noastră sub cerul nostru! 

Citeşte mai mult...
 
LSBG la Ediția I a Congresului Tinerilor Basarabeni din România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 20 Mai 2011

LSBG la Ediția I a Congresului Tinerilor Basarabeni din România

În acest weekend Liga Studentilor Basarabeni din Galați la invitația Organizației Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba (OSLB) a participat la Congresul Tinerilor Basarabeni din Romania (Editia I) care a avut loc la Alba Iulia. Evenimetul a fost organizat de OSLB împreună cu Consiliul Județean Alba.

Partenerii acestui congres au fost Universitatea “1 decembrie 1918”, Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitate și Integritatea Romaniei, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia și Casa de Cultură a Sindicatelor.

La dezbaterile din cadrul congresului au participat asociații de basarabeni din mai multe orașe ale Romaniei printre care Liga Studentilor Basarabeni din Galați, ATB Iași, OSB Constanța, GIRB Suceava, ASBC Craiova și reprezentanți din Sibiu, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Bacău și București.

Pe durata întregului program (25-27 martie) au fost puse în discuție următoarele subiecte: „Integrarea tinerilor basarabeni în societatea românească. „Cultura” şi „culturile” (locale ale) românilor”, „Perspectivele basarabenilor după absolvirea unei facultăţi în România. Un posibil dar preţios făcut meleagurilor natale: identităţi noi, profesioniste, maximal calificate”, „Unirea Basarabiei cu România din 27 Martie 1918. Relevanţa supratemporală a unui act istoric complex. Bilanţ peste timp”. 

LSBG la Ediția I a Congresului Tinerilor Basarabeni din România

La finele programului tinerii au depus coroane de flori la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Scriitorilor din Parcul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia si au dansat Hora Unirii.

Articol de Aurelia Stratulat 
 
Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi şi Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul au semnat ieri un acord de colaborare culturală PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 20 Mai 2011

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi şi Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul au semnat ieri un acord de colaborare culturală

La 20 de ani de la celebrul “pod de flori de peste Prut”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi şi Teatrul „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul au semnat ieri un acord de colaborare culturală.

Instituţionalizarea parteneriatului dintre cele două teatre are un obiectiv clar: atragerea de fonduri europene care să ducă, în final, aşa cum zic cei mai mulţi dintre oamenii de cultură din Cahul, la reconstrucţia „podului de flori”, dar de această dată de-a lungul Prutului!

„Prin acest acord, noi vom veni şi vom juca la Galaţi mai multe piese. De asemenea, sperăm să jucăm şi în mai multe comune şi sate din judeţul Galaţi, mai ales că noi acum suntem un fel de teatru pe roţi, pentru că n-avem o sală a noastră mare, în care să jucăm”, ne-a mărturisit Rodica Zbîrciog, directorul Teatrului B.P. Haşdeu din Cahul. La rândul lui, Vlad Vasiliu, directorul „Dramaticului” gălăţean este convins că acest parteneriat va aduce un mare câştig moral pentru gălăţeni.

Trebuie să reluăm acea legătură de sânge dintre cele două naţii. Tocmai de aceea, vom încerca să găsim o piesă care să se joace în ambele oraşe, cu decorurile fiecărui teatru, dar cu actorii din teatrul vecin.

Proiectul este susţinut puternic şi de Consulatul General al României de la Cahul. „Fără cultură nu putem avea o societate normală. Tocmai de aceea sprijinim acest proiect şi ne gândim şi la altele, pe termen mediu şi lung”, spune Genţiana Şerbu, consulul general al României la Cahul.

Primul mare proiect comun va fi în luna februarie, de Dragobete, atunci când cele două teatre vor realiza o piesă cu distribuţie mixtă.

Sursa: www.adevarul.ro

 
La Multi Ani România, la Mulți Ani români ! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 30 Noiembrie 2010
1 decembrie 2010

1 decembrie este o zi importantă, atât pentru românii din Țară cât și pentru cei din afara ei. La 1 decembrie 1918, străbuneii noștri i-au dat României Ardealul, provincie care a fost dintotdeauna locuită de români. Acest legământ sfânt care a fost încheiat între români la acea data a tranformat și orașul în care a fost încheiat (legamântul), într-un oraș sfânt. Astfel în fiecare an, pe 1 decembrie, românii se adună, la Alba Iulia, în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.

Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG), fiind un promotor al patriotismului și al valorilor românești, nu a putut lipsi de la această sărbătoare, de o asemenea anvergură pentru poporul român. De aceea în seara zile de 30 noimbrie am pornit la drum, un grup de 70 de tineri basarabeni, pentru a sarbători Ziua Națională a României.

La începutul dimineții am vizitat Obeliscul lui Horia, Cloșca și Crișan, după care am asistat la depunerea de jerbe și coroane la statuia lui Ion I. C. Brătianu.

La ora 10.20 ne-am adunat cu alți colegi de-ai noștri din mai multe centre universitare (București, Iași, Cluj, Alba Iulia, Ploiești, Timișoara) la statuia lui Mihai Vitezul și am asistat la depuneri de flori și la parada militară. O oră mai târziu tinerii de la Galați au vizitat Catedrala Neamului fiind prezenți la slujba creștină (de pomenire). După prânz studenții basarabeni au admirat acele vestigii care se află la Muzeul Unirii și în Sala Unirii trăind clipe de feerie sufetească. Am rămas plăcut surprinși când un grup de tineri din țară au afișat mesajul: “Cu trupul la Alba Iulia, cu sufletul la Chișinău.” Acest gest a demonstrat încă odată că românii din Țară nu și-au uitat frații din Basarabia.

      1 decembrie 2010

Seara dupa ce au audiat un concert de muzică populară, tinerii basarabeni, au făcut cale întoarsă spre Galați, cu impresii frumoase și cu sufletul purificat.

Liga Studenților Basarabeni din Galați aduce un mesaj de mulțumire domnului Eugen Chebac, Președintele Consiliului Județean Galați, care ne-a oferit un mijloc de transport facând posibilă plecarea noastră la Alba Iulia.

P.S: Fiind un eveniment foarte important, Liga Studenților Basarabeni din Galați, pe 1 decembrie 2009 a fost prezentă la activitățile de la Chișinău, aceasta demonstrând continuitatea și importanța sărbătoririi Zilei Naționale a României pentru studenții basarabeni din Galați.

Articol de Mihai Crețu

 
Conferința națională a Ligii Studenților Basarabeni din România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 20 Februarie 2010
Conferinta LSBR

În acest weekend a avut loc la Galaţi întâlnirea unui grup de lucru al studenţilor basarabeni din cadrul Ligii Studenţilor Basarabeni din România, desfăşurat în paralel cu un altul la Cluj Napoca. Aceştia au stabilit principalele direcţii privind acţiunile imediat următoare ale ONG-ului din care fac parte.

În urma lucrărilor au fost distribuite sarcinile privind realizarea proiectului Caravana Admiterii care va avea obiectivul de a oferi asistenţa necesară viitorilor studenţi basarabeni din România, absolvenţi ai liceelor din R. Moldova. A avut loc şi prima evaluare a evoluţiei campaniei Trimite o Carte peste Prut! care a avut în vedere situaţia din toate cele 12 centre universitare cuprinse de Ligă. De asemenea, s-au trasat următoarele direcţii privind conţinutul şi termenele limită pentru demararea următoarelor proiecte. Întâlnirea a fost organizată de către Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi cu sprijinul Universităţii Dunărea de Jos.

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 Următor > Sfârşit >>

Pagina 5 din 5
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc