Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1728209 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 37 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Eveniment
PRIMA CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 18 Martie 2012
“INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi  ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI şi LIGA STUDENŢILOR BASARABENI DIN GALAŢI au organizat sâmbătă, 17 martie 2012, ora 10:00, la Centrul Internaţional pentru Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău, în Sala de Consiliu:

 

PRIMA CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ

A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA

cu tema “INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

 

Au fost prezenti reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti basarabene din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj, Craiova, Iași, Galați, Suceava, Oradea, Ploiești, Târgoviște și au transmis susținerea lor și alte organizații similare din Constanța, Sibiu și Timișoara.

La deschiderea lucrărilor conferinţei, au luat cuvântul Corneliu Pricope, directorul Centrului de Afaceri şi Expoziţii "Mircea Cancicov" din Bacău, Ionuț Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău, Prof.univ.dr. Vasile Puiu, președintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Filiala Bacău și Dl. Ing. Constantin Rusanovschi, președintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Filiala “Pantelimon Halippa” Oneşti.

În cadrul conferinței, au fost organizate patru ateliere tematice de lucru în scopul evaluării obiectivelor, metodelor şi mijloacelor de dezvoltare a ONG-urilor studenţilor basarabeni din România. Au urmat dezbateri în plen pentru a analiza rolul organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană. Concluziile conferinței naţionale de la Bacău reflectă importanța și necesitatea unei voci unitare puternice, care să se facă auzită la nivelul autorităților publice și decidenților politici de pe cele două maluri ale Prutului, prin constituirea unei federații naționale a organizaţiilor studenţeşti basarabene din România, la baza căreia să stea principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene: demnitatea umană, libertatea, democraţia, solidaritatea, egalitatea de şanse și statul de drept.

Citeşte mai mult...
 
Tinerii de pe ambele maluri ale Prutului vor participa la tabere tematice şi festivaluri culturale PDF Imprimare Email
Duminică, 04 Martie 2012

Ministrul Tineretului şi Sportului din R.Moldova Ion Cebanu împreună cu omologul său de la Bucureşti, Cătălin Baba, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, au semnat în cadrul şedinţei comune a celor două Guverne o înţelegere bilaterală privind cooperarea în domeniile tineretului şi sportului.

Astfel, cooperarea în domeniul tineretului se referă la tinerii având vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani şi se va face prin schimburi de delegaţii de tineret, schimburi de experienţă între specialişti, participarea la tabere tematice, participarea la festivaluri culturale şi folclorice pentru tineret. Iar în domeniul sportului, colaborarea se va realiza prin participarea echipelor sportive la competiţii şi la antrenamentele din cele două state, schimburi de antrenori, medici sportivi, reprezentanţi ai federaţiilor sportive.

Înţelegerea este valabilă pentru o perioadă de 5 ani şi se va prelungi automat pentru încă o perioadă de 5 ani, dacă niciuna dintre părţi nu va notifica în scris, prin canale diplomatice, intenţia de a o întrerupe.

Sursa: timpul.md 

 
Impresii marcă ALBA IULIA PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Ianuarie 2012

De două luni student, de două luni încercam pe pielea mea o mie de lucruri pentru prima oară și știam că mai urmează încă o mie de lucruri de aceste gen, asta gândeam în ajun de 1 decembrie.

Cu nedumerire mergeam  spre un loc total necunoscut, doar atât știam, că merg la Alba- Iulia,  locul unde s-a înfăptuit Unirea, cea despre care am învățat la lecțiile de istorie. Oraș „ne- al meu”, dar cu o așa atmosferă caldă (doar spiritual, din păcate). M-am prins și eu în „hora” tinerilor care flutrau drapele și strigau în cor „Basarabia e România”, nu puteai altfel, de parcă toți acei tineri erau predestinați, anume în clipa aceea, anume să facă acest lucru. Glasurile tuturor mă încurajau să fiu și să mă simt ceea ce n-am fost și nu m-am simțit niciodată-1 decembrie, ziua care m-a apropiat cel mai mult de ei, de „frații de peste Prut”.

Alba Iulia

Această zi semnificativă,  a lăsat în sufletul fiecăruia o amintire plăcută, în special mie și bobocilor cu care eram, pentru că toate acele locuri misterioase chiar dacă nu erau „tălmăcite” de un ghid, eu și fiecare din noi le-am dat semnificația potrivită în gândurile și sufletele noastre. Fiecare monument și fiecare pietricică pe care o atingeam lansau rezonanțe puternice în sufletul meu, lăsându-mi impresia că simt întreaga istorie a orașului.

 

Din acel moment s-a declanșat în sufletul meu o bucurie imensă care m-a făcut să mă simt legată cumva de România. Simțeam cum în inimile noastre a înviat un sentiment de mult uitat, acel sentiment de iubire și siguranță care îți inundă sufletul când e vorba de țara ta, de trecutul tău, de neamul tău, de întreaga istorie care te precede, Alba- Iulia.

Cu toții aveam un singur țel, doream Unirea Basarabiei cu pământul românsesc, doream să fim din nou ceea ce am fost, doream ca printr-un slogan, o incantație să realizăm visul lui Ștefan, visul tuturor ce pulsa și mai tare în noi în această zi.

Am fost un boboc norocos, am „profitat” cu nesaț de oportunitatea ivită în cale, m-am ales cu o experiență de neuitat, am simțit istoria, chiar dacă în cuvintele mele o să găsiți entuziasmul unui boboc, eu știu că am simțit-o.

Eu știu că o să mai fie „zile de 1 decembrie”,dar cea de boboc a fost unică, deci îndemn pe toți „bobocii” să fie foarte activi, mai ales în primul lor an, pentru că intensitatea evenimentelor e la maxim.

 

                                                             Autor: Irina MUNTEANU
 
Democrație reală pentru Republica Moldova! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 14 Decembrie 2011

Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni organizează în data de 15 decembrie 2011 conferința „Democrație reală pentru Republica Moldova” .

Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni în parteneriat cu Uniunea Națională a Studenților din România organizează conferința „Democrație reală pentru Republica Moldova”, în cadrul căreia va fi lansat proiectul ”Moldova 2016”. Evenimentul va avea loc în data de 15 decembrie 2011, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (situată pe calea Plevnei 61, sectorul 1), începând cu ora 12.00.

La conferință vor participa Consulul Republicii Moldova la București, Gheorghe Cucoș, senatorul Viorel Badea, ex-ministrul Afacerilor Externe al României, Adrian Cioroianu, președinții asociațiilor de basarabeni din mai multe centre universitare din România (București, Cluj, Iași, Suceava, Constanța, Craiova, Galați, Brașov, Timișoara, Bacău, Sibiu, Ploiești), președinții organizațiilor de tineret din cadrul partidelor politice din România și Republica Moldova, experți în domeniu.

În cadrul evenimentului vor avea loc discuții și dezbateri pe arii specifice situației politice din Republica Moldova, având ca final lansarea programului „Moldova 2016”, program ce are ca scop informarea și educarea cetățenilor vis-a-vis de posibilitatea de a-și alege președintele prin vot direct.

Organizatori: Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din București

Parteneri: Uniunea Națională a Studenților din România și Casa de Cultură a Studenților, București

Citeşte mai mult...
 
De Ziua României, membrii Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi au scris cu trupurile lor "1918" PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Joi, 01 Decembrie 2011

Alba Iulia 2011 

Douăzeci de studenţi basarabeni din Galaţi au participat la ceremoniile organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României. Ei sunt membri ai Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi şi au depus la bustul Reginei Maria din faţa Catedralei din Alba Iulia o coroană de flori.

În debutul manifestărilor, un grup format din peste 300 de tineri, purtând steaguri şi fulare tricolore, au scandat lozinci prin care cereau unirea Basarabiei cu România şi au afişat două bannere mari pe care scrie "Ridică-te Ştefane cu braţul tău cel sfânt şi uneşte Basarabia cu al patriei pământ" şi "Basarabia e România".

Citeşte mai mult...
 
Doina și Ion Aldea-Teodorovici = "Două lacrimi gemene" PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 28 Octombrie 2011

Comemorarea sotilor Doina si Ion Aldea Teodorovici

Citeşte mai mult...
 
Programul manifestărilor culturale dedicate împlinirii a 100 de ani de la dezvelirea Statuii poetului naţional Mihai Eminescu, realizată de Frederic Storck, la Galaţi PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 14 Octombrie 2011

Programul manifestărilor culturale dedicate împlinirii a 100 de ani de la dezvelirea Statuii poetului naţional Mihai Eminescu, realizată de Frederic Storck, la Galaţi
- prima statuie a poetului -
Duminică, 16 octombrie 2011
 

Ora 10.30: Omagiu la Statuia lui Mihai Eminescu – Moment festiv:

  • Depuneri de flori;
  • Alocuţiuni ale autorităţilor şi personalităţilor culturale gălăţene. 

Loc de desfăşurare: Parcul Mihai Eminescu.

Ora 11.30: Eminescu în medalistică: 

  • Vernisajul expoziţiei de medalii şi alte materiale specificate în cataloagele „Eminescu în medalistică” şi respectiv „101 portrete în medalistică”, din colecţia prof. Victor Macarie (între care se remarcă şi medalii al căror autor este sculptorul leton Janis Strupulis), în total 354 de exponate;
  • Lansarea unei Plachete şi a unei Medalii omagiale pentru marcarea evenimentului (realizate cu sprijinul municipalităţii gălăţene). 

Loc de desfăşurare: Sala de expoziţii, parter, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”.

Ora 12.00: Leonard Salmen – ilustrator al operei poetice a lui Eminescu – Vernisaj de expoziţie şi lansarea albumului cu acelaşi titlu, autor al albumului Corneliu Beda.

Loc de desfăşurare: Sala „Mihai Eminescu”, etaj 1, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”.

Ora 12.30: 

  • 100 de ani de veghe eminesciană asupra Galaţiului – Vernisaj expoziţie de documente iconografice. 

Loc de desfăşurare: Etajul 1, mezanin, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”

  • Nemărginita dragoste a gălăţenilor de altădată pentru Eminescu – Vernisaj expoziţie de documente arhivistice (cuprinde, printre alte exponate, şi Actul comemorativ la dezvelirea monumetului lui Mihai Eminescu la Galaţi). 

Loc de desfăşurare: Etajul 1, foaier, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”.

Notă: Tuturor participanţilor li se vor oferi ecusoane şi pliante cu informaţii şi imagini despre istoricul monumentului (Statuia lui Mihai Eminescu).

Sursa: bvau.ro

 
Noaptea bibliotecilor PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Joi, 29 Septembrie 2011
Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia vă aşteaptă în ziua de 1 spre 2 octombrie 2011, între orele 10:00 - 1:00, la Bibliotecă la „Noaptea Bibliotecilor“, manifestare culturală aflată la prima ediţie, cu acţiuni dintre cele mai diverse şi atractive! Organizatori: Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional, EKCEDO, Centrul Cultural Dunărea de Jos, Liga Culturală a Românilor de pretutindeni. Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Palatul Copiilor, Liga Studenţilor, TV Galaţi, Adevărul de seară, VoxTV, RTV Galaţi-Brăila, Viaţa liberă, Zile şi Nopţi, Monitorul de Galaţi, Dominus, Imparţial, Realitatea.
noaptea bibliotecilor 
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 Următor > Sfârşit >>

Pagina 4 din 5
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc