Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1728210 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 37 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Eveniment
Împreună putem să facem mai mult! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 05 Martie 2013

experienta cahul“Împreună putem să facem mai mult!” Aceasta este deviza voluntarilor Centrului PRO EUROPA din Cahul, care au făcut o vizită la Galați în acest weekend. Aceată excursie a fost organizată de către asociația Euro Dezvoltare și Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG).

Sâmbătă, doi martie, când au sosit în Galați, oaspeții au avut parte de o zi încărcată de vizite la Catedrală, Muzeul de Artă Vizuală și Casa Memorială “Alexandru Ioan Cuza” și o plimbare plină de emoții plăcute pe faleza Dunării.

Spre sfârșitul zilei a fost organizată o serată de socializare unde am putut face cunoștință cu fiecare dintre vizitatorii noștri. Majoritatea dintre aceștia studiază la două facultăți diferite care, și mai mult, fac parte din două universități diferite. Adevărul este că Universitatea Dunărea de Jos are o extensiune în Cahul, iar studenții reușesc, astfel, să frecventeze două universități odată! Fiind întrebați dacă le-a plăcut Galațiul, oaspeții de peste Prut au mărturisit că ar fi foarte bucuroși să revină aici. Și mai mult, președintele LSBG, Mihai Crețu, a propus un schimb de experiență între tinerii de la Cahul și cei din Galați, deci o vizită de răspuns la Cahul. Ideea a fost în unanimitate susținută de toți cei prezenți și va fi desfășurată și adusă la împlinire pe parcurs.

Citeşte mai mult...
 
FAB România salută decizia Parlamentului României privind ziua de 31 august - Ziua Limbii Române PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 18 Februarie 2013

ziua-limbii-romaneAstăzi, 19.02.2013, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care instituie data de 31 august drept "Ziua Limbii Române". Proiectul legislativ prevede ca Ziua Limbii Române să fie marcată de către autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (www.fabromania.ro) apreciază această inițiativă drept o consacrare legislativă de onoare a unuia dintre pilonii fundamentali ai națiunii române, și anume, graiul strămoșesc. În contextul cosmopolit actual, este foarte important ca valorile tradiționale românești să nu fie date uitării, deoarece numai acestea particularizează România și locul acesteia pe harta lumii.

De asemenea, FAB România ține să menționeze că rațiunea în virtutea căreia Legislativul român a ales ziua de 31 august, pentru a omagia Limba Română, se regăsește în existența unei sărbători identice în Rebublica Moldova, care este celebrată la aceeași dată.

Ziua Limbii își are originea în evenimentul istoric din 31 august 1989. Atunci, la inițiativa Marii Adunări Naționale din Chișinău la care au participat 750 mii de oameni, este votată în Basarabia revenirea la limba română și grafia latină, după jumătate de secol de ocupație sovietică.

FAB România consideră că instituirea acestei sărbători și în România constituie un pas important pe calea apropierii relațiilor diplomatice dintre cele două state românești, dar și sugestiv pentru unitatea seculară care ne leagă.

Proiectele legislative, care promovează valorile naționale și fortifică relația București – Chișinău, sunt binevenite și vor fi întotdeauna susținute de FAB România. Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România) este formată din 14 asociații de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflați la studii în România.

Scopul federaţiei constă în a reprezenta interesele comune ale studenţilor şi elevilor de etnie română din Republica Moldova aflaţi la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educaţional şi la viaţă socială, economică şi culturală.

Slavic Șaramet

Președinte FAB România

+40749398677

Sursa: fabromania.ro

 
Voluntariat și Leadership PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 14 Decembrie 2012

“A face voluntariat nu înseamnă să ajuți o bătrânică să treacă strada, ci să fii provocat să gândești. Pentru că voluntariatul înseamnă mai întâi practică și abia apoi teorie.“

Asta a fost principala idee desprinsă de elevii a două clase de a 11a de la Colegiul Național “Costache Negri”, după ce au asistat la conferința “Voluntariat și Leadership”, organizată pentru ei de către ONG-ul Asociația Danubiană Galați.

voluntariat si leadership2

Înființat în urmă cu un an, acest ONG format din voluntari cu experiență, are ca scop formarea tinerilor și integrarea lor în societate prin artă, cultură (etc), indiferent de sex, religie, sau dizabilități. “E suficient să vrei să faci și să îți placă ceea ce faci !“, le-a spus elevilor Marta Bencze, susținător fervent al voluntarilor din Danubiana, alături de care a lucrat mult timp.

Citeşte mai mult...
 
De Ziua Națională a României studenţii basarabeni au organizat un flash mob la Alba Iulia PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 01 Decembrie 2012

De Ziua Naţională a României, la Alba Iulia, aproape 500 de tineri basarabeni, au participat la un flash-mob dedicat celor 94 de ani de la Marea Unire şi organizat de FAB România (Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni). Tinerii sunt membri a 12 organizaţii de studenţi basarabeni din Ţară constituente FAB:

 • Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din București;
 • Grupul de Iniţiativă Basarabean din Cluj;
 • Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor din Iași;
 • Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Constanţa;
 • Liga studenţilor Basarabeni din Ploieşti;
 • Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din Oradea;
 • Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia;
 • Liga Studenților Basarabeni din Galați;
 • Organizația Studenților Basarabeni și Bucovineni din Brașov;
 • Asociația Studenților Basarabeni din Craiova;
 • Grupul de Inițiativă Basarabean din Bacău;
 • Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia din Suceava.

flash mob 

Citeşte mai mult...
 
Lansarea site-ului Federației Asociațiilor de Basarabeni din România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 10 Septembrie 2012

Site FAB

Vezi site-ul FAB România

 
Lansarea Federației Asociațiilor de Basarabeni din România - Ședința la Palatul Parlamentului PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 09 Septembrie 2012
FAB

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România - FAB România (www.fabromania.ro), lansează luni, 10 septembrie 2012, în incinta Palatului Parlamentului, Sala „Ovidiu Șincai», Federația Asociațiilor de Basarabeni din România.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România) are ca membri asociații de studenti și elevi de etnie româna din Republica Moldova și Ucraina. Scopul federației constă în a reprezenta interesele comune ale studenților și elevilor de etnie româna din Republica Moldova aflați la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

La eveniment vor participă:

 • președinți ai asociațiilor - membri (ASEB București, GIB Cluj, ATRAG Iași, GIRB Suceava, OSB Constanța, OSBB Brașov, LSB Galați, LSB Ploiești, ASB Sibiu, OSB Alba Iulia, ASEB Oradea, GIB Bacău, ASB Craiova); 
 • reprezentanți ai mediului academic;
 • reprezentanți ai mediului social-politic;
 • studenți și alte persoane interesate. 

Lista participanților la evenimentul de lansare a Federației Asociațiilor de Basarabeni - 10 septembrie 2012, Palatul Parlamentului, ora 11.00: 

 1. Veaceslav Șaramet – Președinte ASEB
 2. Gheorghe Cucoș – consulul R.Moldova la București
 3. Victor Ionescu – Vicepreședinte ANST
 4. Daniela Frățilă - Șef servicii proiecte DRP
 5. Mihai Peptan – Consilier General Municipiul București
 6. Gabriel Petrea – Viceprimar Sector 6 București
 7. Petre Florin Manole – Consilier Ministerul Muncii și Protecției Sociale
 8. Victoria Nedelciuc – Coordonator Programe Fundatia Soros Romania
 9. Ion Poenaru – Președinte UNSR
 10. Doinița Jugaru – Președinte OSBB Brașov
 11. Cerlat Iacob – Președinte LSB Ploiești
 12. Mihai Crețu – Președinte LSB Galați
 13. Croitori Dumitru – Președinte OSB Constanța
 14. Ciobanu Petre – Vicepreședinte OSB Constanța
 15. Cristina Răilean – Președinte GIB Cluj
 16. Cucerescu Ion – GIB Bacău
 17. Vlas Constantin – Președinte ATRAG Iași
 18. Veronica Vozian – Vicepreședinte GIRB Suceava
 19. Catrinescu Daniela – Președinte ASB Craiova
 20. Cotruța Dumitru – Președinte OSB Alba Iulia
 21. Lozovanu Ion – Președinte ABS Sibiu 

Sursa: fabromania.ro

 
Adunarea Generală la București a liderilor asociațiilor de Basarabeni din România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 15 Iunie 2012

Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni a organizat în data de 16 iunie 2012 Adunarea Generală a liderilor asociațiilor de Basarabeni din România cu tematica „Proiecte și relații de parteneriat cu și pentru Republica Moldova” .

Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni în parteneriat cu Asociația Obștească pentru Drepturile Omului ”RESPECT” a organizat adunarea generală a liderilor asociațiilor de Basarabeni din România cu tematica „Proiecte și relații de parteneriat cu și pentru Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc în data de 16 iunie 2012, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (situată pe calea Plevnei 61, sectorul 1), orele 09.00 – 11.00.

La eveniment au participat în calitate de invitați – senatorul – Viorel Badea, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret – Victor Ionescu, reprezentantul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni – Daniela Frățilă, cât și președinții asociațiilor de basarabeni din centrele universitare din România: 

 • Slavic Șaramet – Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni, ASEB București
 • Ștefan Crețu – Grupul de Inițiativă din Basarabia, GIB Cluj
 • Constantin Vlas – Asociația Tinerilor din Afara Granițelor, ATRAG Iași
 • Vitalie Prisacaru – Grupul de Inițiativă a Românilor din Basarabia, GIRB Suceava
 • Dumitru Croitori – Organizația Studenților Basarabeni, OSB Constanța
 • Mihai Crețu – Liga Studenților Basarabeni din Galați, LSBGalați
 • Doinița Jugaru – Organizația Studenților Basarabeni și Bucovineni, OSBB Brașov
 • Iacob Cerlat – Liga Studenților Basarabeni din Ploiești, LSBPloiești
 • Ion Lozovanu – Asociația Basarabenilor din Sibiu, ABSibiu

În cadrul evenimentului au fost organizate dezbateri libere despre experiențele și colaborările anterioare dintre Asociațiile prezente și instituțiile reprezentate de invitați. Au fost punctate proiecte și parteneriate importante pe termen mediu, cele trei instituții prezentând o deschidere mare de colaborare cu toate asociațiile de basarabeni din România. Tabăra ”ARC” de la Sulina, organizată de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret a fost stabilită ca prioritate în parteneriatele imediat urmatoare cu asociațiile prezente la dezbateri.

Citeşte mai mult...
 
Congresul Tinerilor Basarabeni din România, Ediția a II-a PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 01 Aprilie 2012

La Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Congresului Tinerilor Basarabeni din România, desfăşurată prin grija Organizaţiei Studenţilor şi Liceenilor Basarabeni (OSLB) din Alba şi Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Universitatea “1 Decembrie 1918″, Fundaţia “Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii. În impunătoarea sală s-au mai aflat circa 70 – 80 de tineri basarabeni care studiază la unităţi de învăţământ din România, precum şi tineri veniţi tocmai de peste Prut, printre ocupanţii locurilor din Sla Unirii numărându-se vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, prof. Ioan Bâscă (CJ Alba) sau vicepreşdintele fundaţiei amintite, ec. Ioan Străjan.

Congresul Tinerilor Basarabeni 

După intonarea Imnului României de către Fanfara judeţului Alba, cuvântul de deschidere i-a aparţinut lui Dumitru Cotruţa, preşedintele OSLB. Apoi, distinsul prof. Gheorghe Anghel, care a avut privilegiul de discuta cu câţiva dintre participanţii la Marea Unire de la Alba Iulia, le-a predat tinerilor o adevărată lecţie de istorie, trecând în revistă principalele momente istorice care au dus în cele din urmă la făurirea României Mari, la 1 decembrie 1918 (de la perioada romană, până la prima Unire de la 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul, la Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan şi evenimentul de la Alba Iulia).

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 Următor > Sfârşit >>

Pagina 3 din 5
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc