Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1822581 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 44 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Dor de limba română PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 31 August 2011
limba_noastra_cea_romana

“Patria mea este Limba Română”

N. Stănescu

O limbă trăiește printr-un popor, destinul limbii este destinul poporului!

Deși oficial aceste simple adevăruri au stat la baza politicii fostului P.C.U.S., în practica cotidiană ele erau completamente ignorate. În posturile cheie din economia, cultura și politica Basarabiei majoritatea posturilor le deținea populația rusofonă - 49, 8% (trist acest număr), cel mai agreat și favorizat segment din populația autohtonă... Astfel o mare parte din basarabeni s-au lăsat de limba maternă. Limba Româna a fost scoasă totalmente din uzul cotidian, mai ales în orașele mari din Basarabia, excepție făceau unele instituții de învățământ și organe de presă. Limba poporului băștinaș se utiliza într-o formă schimonosită.

Cunoscutul Congres al Uniunii Scriitorilor din Moldova a pus bazele luptei pentru reîntoarcerea Limbii Romane și alfabet care s-a derulat între 1987-1989. Pacea era tulburată; se întruneau la diferite mitinguri și adunări prin care se proclama nemulțumirea poporului de furtul limbii române. Astfel în 1988 a fost creată comisia pentru studierea istoriei și dezvoltarea limbii moldovenești. Din punct de vedere stiințific, inexistența limbii române era dovedită demult. Un rol salvator l-a avut Conferința de la Chișinău cu participarea mai multor savanți specialiști în limbi romanice din mai multe țări. Pentru bunăstarea țării și calmarea spiritelor aceștia au ajuns la concluzia că este mai bine să declare limba moldovenească (ROMANA!) limbă de stat și să se treacă la grafia latină. Ziua când au fost adaptate aceste legi și anume 31 august 1989 a fost proclamată sarbatoare națională - Ziua Limbii.

Dar după ce ne-am câștigat dreptul de a vorbi limba în care mama ne cânta cântece de leagăn, ce-am facut din ea? Nu am făcut nimic, s-a stins atât de repede entuziasmul nostru de a avea un grai independent? Stiu că nu este așa, pentru că noi, românii, avem o fire conservativă și știm să ne prețuim suveranitatea. Atunci de ce nu vorbim o limbă pur română? Când v-om renunța la graiul nostru mixt care plasează prefixe și sufixe rusofone cuvintelor românesti și invers, creând o vorbire confuză de la atâta mixare, oare când o să întelegem că limba trebuie să progreseze cu noi? Și pretextul precum ca noi am fost sub dominație rusă este deja expirat, avem 20 de ani de independență și e posibil să evoluăm cu pași atât de încetiniți? Ori noi nici nu ne-am chinuit atât încât să provocăm o schimbare? Dar dacă nu o facem noi, nu are cine o face pentru noi, dragi basarabeni! Și nu fac referire la regionalisme, accent, ci la rusisme și limba rusă în general la noi în țară, care trebuie prigonită cu orice preț, e frumoasa ca limbă dar acolo unde-i este locul, pe pamânt românesc nu are ce căuta.

Cum afirma și V. Mîndîcanu: ”Limba noastră ca și limba oricărui alt popor e întruchiparea libertății, daca ar fi să aibă glas (paradoxal: tocmai limba să nu poată vorbi! ) ea ar striga: pentru mine nimic nu e mai scump decât libertatea! ”

Eu nu înțeleg de ce ne încătușăm limba, de ce ne răstignim țara. La noi se vrea binele, căci dacă ești auzit vorbind româneste ești luat la ochi și comentat ironic. Dar limba este un instrument al gândirii, cine mânuiește limba la întâmplare înseamnă că gândește la întâmplare, cu inexactitate, eronat. O gândire sănătoasă, abstractă și precisă nu se dezvoltă decât în concordanță strânsă cu limba maternă.

Limba nu este numai literatură, istorie materializată, doleanțe sau materie școlară, dar și o conștiință vie.

Închei cu un îndemn pentru cei ce știu că dețin o conștiință vie să vorbească frumos, corect românește, pentru că limbă ca a noastră nu mai există pe întregul pamânt!

Articol de Ecaterina MafteiComments
Comentariu nou Căutare
Scrieți comentariu
Nume:
E-mail:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Vă rog să introduceți codul anti-spam pe care îl puteți citi în imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc