Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1240425 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 45 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Permis de ședere PDF Imprimare Email

ȘEDEREA ÎN ROMÂNIA PENTRU STUDII

Doriți să studiați în România și aveți cetățenia unui stat din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European? Pentru început, trebuie să vă înscrieți la instituția de învățământ la care doriți să studiați și să fiți acceptat de aceasta.

Următorul pas este obținerea vizei de lungă ședere pentru studii tip D, de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Viză de lungă ședere

Puteți obține viza de lungț ședere pentru studii în calitate de elev, student, masterand, doctorand sau în cadrul unui program de schimb de elevi. Instituția la care veți studia poate fi de stat sau particulară, cu condiția de a fi acreditată potrivit legii. Viza se acordă și străinilor acceptați la studii în baza documentelor internaționale la care România este parte.

Pentru obținerea vizei de lungă ședere trebuie să depuneți următoarele documente:

I. În calitate de elev, student, masterand sau doctorand: 

  • dovada de acceptare la studii eliberată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, din care să rezulte că veți urma o formă de învățământ de zi;
  • dovada achitării taxei de studii pentru cel puțin un an de studiu;
  • dovada mijloacelor de întreținere, în cuantum de cel puțin salariul minim net pe țară lunar, pentru întreaga perioadă înscrisă în viză;
  • certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridică;
  • asigurarea medicală pe perioada valabilității vizei;
  • încuviințarea părinților sau a tutorelui cu privire la șederea în scop de studii pe teritoriul României, dacă strainul este minor. 

II. În cazul în care participați la un program de schimb de elevi: 

  • dovada de acceptare la studii eliberată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, din care să rezulte că veți urma o formă de învățământ de zi;
  • dovada de participare într-un program de schimb de elevi, realizat de o organizație constituită în condițiile legii și recunoscută pentru acest scop;
  • dovada din partea organizației care realizează schimbul de elevi, din care să rezulte că aceasta va asigura mijloacele de întreținere și eventualele costuri privind îndepărtarea;
  • asigurarea medicală pe perioada valabilității vizei;
  • dovada privind asigurarea cazării la o familie selectată de către organizația care realizează schimbul de elevi și care deține un spațiu de locuit considerat normal pentru o familie din România;
  • încuviințarea părinților sau a tutorelui cu privire la șederea în scop de studii pe teritoriul României, dacă străinul este minor. 

Taxa de viză este de 120 Euro și se achită în statul în care faceți solicitarea.

Ca si procedura internă, viza de lungă ședere primește aprobarea Centrului Național de Vize, numai după obținerea avizului Oficiului Român pentru Imigrări. ORI emite acest aviz în cel mult 30 de zile de la primirea solicitării.

Viza de lungă ședere se acordă pentru o perioadă de 90 de zile, cu una sau mai multe călătorii.

Particularități ale vizei pentru studii

Străinii care participă la un program de schimb de elevi trebuie să aibă vârsta cuprinsă, de regulă, între 7 și 19 ani. Străinii bursieri ai statului român, precum și cei de origine română nu sunt obligați să facă dovada mijloacelor de întreținere pentru obținerea vizei.

Permisul de ședere

După intrarea în România trebuie să obțineți un permis de ședere. Acesta atestă rezidența dumneavoastră în România și il puteți obține de la formațiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări din județul în care locuiți. Pentru obținerea permisului de ședere veți depune personal o serie de documente (vi se va prelua și imaginea), cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea dreptului de ședere acordat de viză.

Pentru prelungirea dreptului de ședere (obținerea permisului de ședere) pentru studii trebuie să depuneți următoarele documente:

I. Dacă sunteți elev, student, masterand sau doctorand: 

  • cerere;
  • documentul de trecere a frontierei (pașaportul, titlul de călătorie, etc.) original și copie;
  • scrisoare de acceptare la studii – se solicită doar la prima prelungire a dreptului de ședere;
  • adeverința eliberată de instituția de învățământ;
  • dovada mijloacelor de întreținere în cuantum de cel puțin salariul minim net pe economie, pentru întreaga perioadă a valabilității permisului de ședere;
  • dovada deținerii legale a spațiului de locuit (original și copie);
  • adeverința medicală;
  • taxe. 

II. Daca participați la un program de schimb de elevi: 

  • cerere;
  • documentul de trecere a frontierei (pașaportul, titlul de călătorie, etc.) original și copie;
  • adeverința eliberată de instituția de învățământ;
  • documente din care să rezulte că străinul participa la un program de schimb de elevi, realizat de o instituție constituită în condițiile legii și recunoscută pentru acest scop;
  • documente din care să rezulte că organizația este constituită și recunoscută, în condițiile legii;
  • adeverința din partea organizației care realizează schimbul de elevi;
  • adeverința medicală;
  • taxe.

Situații de exceptare pentru cetățenii străini care studiază în România

Bursierii statului român sunt scutiți de plata taxelor consulare, a permisului de ședere și nu trebuie să facă dovada mijloacelor de întreținere.

Nu trebuie să facă dovada mijloacelor de întreținere nici străinii de etnie română (au un ascendent care a avut sau are cetățenia română).

Studenții străini care au împlinit vârsta de 26 de ani au nevoie de asigurare socială de sănătate pentru prelungirea dreptului de ședere temporară, în conformitate cu Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Termene pentru permisul de sedere

Permisul de ședere se reînnoiește cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea celui anterior.

Cererea de acordare sau prelungire a dreptului de ședere va fi soluționată în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia. În cazurile în care sunt necesare verificări suplimentare, termenul de soluționare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Dreptul de ședere temporară pentru studii se prelungește succesiv pentru perioade de 1 an. Permisele de ședere pentru bursierii statului român se acordă pe o perioadă egala cu durata totală a studiilor.

Dreptul de ședere se poate prelungi cu cel mult 90 de zile dupa absolvirea studiilor, în vederea definitivării situației scolare sau universitare și a avizării documentelor de studii.

Schimbarea profilului de studiu

Vă puteți schimba profilul de studiu sau specializarea profesională daca durata totală pentru studiile inițiale nu este depașită. În cazul în care noua opțiune necesită o perioadă mai mare de timp este necesară obținerea unei noi vize de lungă ședere în scop de studii.

Angajarea în timpul studiilor

Dacă studiați în România și dețineți un permis de ședere în acest scop puteți lucra numai cu program redus (4 ore pe zi). Pentru aceasta, angajatorul trebuie să obțină pentru dumneavoastră o autorizație de muncă pentru studenți.

Consultați condițiile obținerii unei autorizații de muncă.

Reîntregirea familiei în timpul studiilor

Puteți solicita reîntregirea familiei pentru soț/soție și copiii minori necăsătoriți, cu condiția că data încheierii căsătoriei să fie anterioară obținerii dreptului de ședere.

Consultați modalitatea de reîntregire a familiei.

Sursa: http://ori.mai.gov.ro/ 




Comments
Comentariu nou Căutare
Ecaterina  - Permis de sedere   |78.96.255.xxx |2015-01-28 10:18:57
Buna.
As vrea sa stiu unde anume trebuie sa merg sa depun actele pentru
obtinerea permisului de sedere in Galati?
Multumesc
gicu   |82.77.110.xxx |2015-04-28 18:17:26
ce as putea face daca miam perdut permisul???
Scrieți comentariu
Nume:
E-mail:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Vă rog să introduceți codul anti-spam pe care îl puteți citi în imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc