Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1822645 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 99 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Hagi Curda - o picătură de românism în Bugeac PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 10 Iulie 2011

Ca în jurul tuturor apelor din Bugeac, şi pe malul lacului Chitai găsim aşezări vechi româneşti, de ţărani moldoveni. Şi acest sat îşi trage originile din vremurile Principatului Moldovei, când se numea Frumuşica. A răzbătut însă până la noi denumirea pusă de tătarii care au venit şi au stat pe aici multă vreme… Dar au plecat şi ei; numele de azi oficial al satului este (încă din 1947) …Kamîşovca !

satul Hagi Curda 

Hagi Curda este în ultimii ani sinonim cu românismul Basarabiei. E poate cel mai vestit sat din Bugeac, atunci când vine vorba de minoritatea românească şi nerespectarea drepturilor sale. Aflat între graniţele României până la Războiul de Independenţă, satul a trecut prin multe tragedii. Mândria sătenilor era biserica “Sf.Apostoli”, ridicată în 1875 de episcopul cărturar al Dunării de Jos, Melchisedec Ştefănescu. După venirea bolşevicilor, lăcaşul a fost mai întâi închis şi apoi demolat (în 1979), pe locul său fiind înălţat – cumplită ironie – un monument al “eroilor sovietici” !

biserica_Hagi curda_inainte_de_demolare

După căderea URSS, parohia a fost reînfiinţată, şi aparţine – adevărată minune – tocmai de Mitropolia Basarabiei (depinde de Patriarhia de la Bucureşti), deşi se află în Ucraina! Asta a fost posibil numai prin voinţa şi strădaniile localnicilor – însă cazul din păcate este unic.

Însă de-atunci şi până azi, biserica a fost vandalizată de mai multe ori, iar preoţii şi enoriaşii maltrataţi. Cazul a devenit celebru deja, şi a trezit interesul românilor din ţară cărora le mai pasă încă de soarta fraţilor deznaţionalizaţi. Aştept cu sufletul la gură să ajungem şi noi acolo, să aflăm la faţa locului cu ce se mai confruntă românii din Hagi-Curda…

Sursa: http://madalinfocsa.wordpress.comComments
Comentariu nou Căutare
Scrieți comentariu
Nume:
E-mail:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Vă rog să introduceți codul anti-spam pe care îl puteți citi în imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc