Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1822648 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 102 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

UNIUNEA EUROPEANĂ: AVANTAJE, PERSPECTIVE, PROVOCĂRI... PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Joi, 05 Decembrie 2013

Recent, la Cernăuţi s-a desfăşurat o „masă rotundă” cu genericul „Uniunea Europeană: avantaje, perspective, provocări”, cu participarea oamenilor de ştiinţă, membrilor organizaţiilor de tineret, jurnaliştilor şi reprezentanţilor corpului diplomatic. Masa rotundă s-a înscris în cadrul Zilelor Tineretului European la Cernăuţi, manifestări organizate de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi.

cernauti

Desfăşurarea unei astfel de mese rotunde a fost actuală în contextul evenimentelor legate de decizia guvernului ucrainean de a suspenda integrarea europeană. În oraşul Kiev şi în alte oraşe ale Ucrainei au fost mobilizate mişcările proeuropene ale tinerilor. Astfel, masa rotundă „UE: avantaje, perspective, provocări” a reprezentat un prilej pentru tineri de a discuta despre aspectele apropierii Ucrainei de UE în contextul colaborării cu statele vecine, cum ar fi România şi Republica Moldova. Moderatorul mesei rotunde, Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, a relevat că decizia oamenilor politici privind suspendarea integrării europene a actualizat necesitatea organizării Zilelor Tineretului European la Cernăuţi.

Ministrul consilier, dl. Ionel Ivan, viceconsulul României la Cernăuţi, a vorbit în cadrul mesei rotunde despre perspectivele colaborării dintre Ucraina şi România în contextul proceselor de integrare europeană. Diplomatul român a spus că Ucraina poate beneficia de fonduri europene importante, menite să dezvolte mediul de afaceri şi climatul investiţional din regiune.

Poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit în cadrul mesei rotunde despre importanţa integrării europene pentru societatea ucraineană, care nu susţine reorientarea politicii externe spre Rusia.

Fiind invitat în calitate de politolog la această întrunire, m-am referit în discursul meu la „Identitatea europeană – o nouă identitate socială a tineretului”. La „masa rotundă” a participat şi Mihai Creţu din România, lider al Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Galaţi. Mihai a comunicat că integrarea europeană a Republicii Moldova în mare parte depinde de informarea cetăţenilor despre Uniunea Europeană şi despre structurile europene. În momentul când cetăţenii vor cunoaşte care sunt mecanismele de funcţionare ale instituţiilor europene, care sunt adevăratele standarde şi norme europene, ei vor deveni adepţi fideli ai ideii despre unitatea europeană, a spus Mihai Creţu.

O analiză juridico-politică a relaţiilor dintre Ucraina şi UE, din punct de vedere al tinerilor, a fost realizată de Liviu Rusu, primul preşedinte al Ligii Tineretului Român „Junimea”. Liviu Rusu a spus că este importantă cunoaşterea istoriei societăţii, pentru a edifica relaţii constructive cu partenerii internaţionali ai statului.

În cadrul „mesei rotunde” au fost puse în discuţie atitudinile sociale ale tineretului faţă de UE. Tinerii se consideră europeni şi promovează ideea unităţii şi identităţii europene. Astfel, „masa rotundă” „Uniunea Europeană: avantaje, perspective, provocări” a fost un prilej de încurajare a mişcărilor proeuropene din regiunea Cernăuţi şi de peste hotare.

Sursa: EUROMEDIA UCRAINAComments
Comentariu nou Căutare
Scrieți comentariu
Nume:
E-mail:
 
Web:
Titlu:
UBB:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Vă rog să introduceți codul anti-spam pe care îl puteți citi în imagine.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc