Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1815421 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 107 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Meniul principal
La Teatru PDF Imprimare Email
Duminică, 26 Februarie 2012
la teatru
În seara de 25 februarie, unii dintre studenții basarabeni din Galați au putut profita de o seara miraculoasă la teatru, putând să se bucure de piesa „Fiarele” - „o comedie feroce”, toți cei prezenți și-au dat seama de ce a fost așa supranumită, ne-a oferit momente de dramă, dar și momente de râs cu gura până la urechi, ne-a permis să accedem pe un tărâm paralel, dar cu aceleași probleme din viața de zi cu zi.  Actori tineri și fizic și la suflet au dat viață unor personaje speciale, puternice, fiecare aducând un moment în piesă, necontând durata apariției. „Comedie absurdă, pamflet politic”, după Victor Cilincă, ne-a oferit încă o ocazie de reflecție asupra realității noastre. Mulțumim Teatrului „Fani Tardini” a fost o seară cu adevărat extraordinară!
 
Anul 1812 nu poate fi uitat! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 24 Ianuarie 2012

Ion CebanuLumea în care trăim ne face să fim mai mereu prinşi în activităţi de tot felul, care ne umplu viaţa cu de toate şi ne fac să mai deviem, voit sau prin inadvertenţă, de la cele mai însemnate evenimente.

Păcat!

Anul 1812 este un capitol din istoria neamului nostru care nu poate fi uitat, nici trecut cu vederea.

Închipuiţi-vă pentru o clipă cum am fi trăit azi, dacă nu existau consecinţele Păcii din 1812?

Un popor care nu-şi cinsteşte trecutul nu poate aştepta un viitor strălucit. Iată de ce noi, tânăra generaţie care am avut şansa, după revenirea la alfabetul latin şi obţinerea independenţei Republicii Moldova, să studiem o istorie debarasată de minciunile regimului sovietic, ar trebui să veghem asupra unei atitudini vizibile, clare şi hotărâte privind tragedia istorică a neamului nostru de acum 200 de ani.

Nu fac parte dintre acei care consideră poporul român unul de periferie. Îmi iubesc neamul românesc din care fac parte, mă mândresc cu faptele lui demne, corecte şi convingătoare pe care le pun în faţa mea atunci când vorbesc de generaţia paşoptistă, de L. Blaga, E. Cioran, P. Ţuţea, părintele Cleopa, M. Tanase sau, mai aproape de noi, Gh. Zamfir, E. Doga, V. Naforniţă, I. Gârneţ, G. Hagi şi mulţi alţii ca ei. Oameni recunoscuţi în toată lumea.

De asta nu pot lăsa la o parte anul 1812, pentru că respect Poporul Român!

Sursa: http://ioncebanu.wordpress.com

 
Descoperă România. Excursie la Brașov PDF Imprimare Email
Duminică, 22 Ianuarie 2012
Studenti Basarabeni la Brasov

În perioada de 13-15 ianuarie 2012, Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi, a organizat o excursie în oraşul Braşov. De această excursie au beneficiat tineri basarabeni din Galaţi dar şi din Ploieşti, membri ai Ligii Studenţilor Basarabeni din Ploieşti. Aceasta face parte dintr-un proiect amplu intitulat „Descoperă România”, proiect ce are menirea să completeze şi să îmbogăţească cunoştinţele despre România şi totodată să ofere tinerilor români originari din Republica Moldova o imagine reală despre Ţară.

Această excursie a fost una de succes şi datorită faptului că tinerii au beneficiat de susţinerea Organizaţiei Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov, dar şi a Universităţii Transilvania din Braşov.

Pe parcursul celor trei zile, voluntarii din cele doua asociaţii au vizitat cele mai importante obiective turistice din oraş. Aici putem enumera: Prima Şcoala Românească (a cărei clădire datează din anul 1495); mormâtul lui Nicolae Titulescu şi a soţiei sale; Biserica Neagră (edificiu construit în jurul anului 1380); Cetatea Braşovului; Biserica Sfântul Nicolae (ridicată în anul 1495); Muntele Tâmpa (960 m), la poalele căruia se află oraşul Braşov.

De asemenea, o zi a fost dedicată amatorilor de schi dar şi celor care au vrut să se bucure de iarnă din plin. Aceştia au mers la Poiana Braşov.

Un loc aparte îl reprezintă seara de 14 ianuarie, în care studenţii din cele trei oraşe ( Galaţi, Ploieşti, Braşov) au abordat diverse subiecte actuale, probleme cu care se confruntă la nivel local, realizări ale asociaţiilor respective, dar şi proiecte comune de viitor.

Excursia de la Brasov este doar un început pentru proiectul „Descoperă România”, iar anul 2012 va aduce tinerilor basarabeni din Galaţi dar şi celor din zona de Sud a Republicii Moldova , posibilitatea să viziteze mai multe oraşe din Ţară.

Departament Media și Comunicare al Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi

 
Ziua Culturii Naţionale PDF Imprimare Email
Vineri, 13 Ianuarie 2012

                   afiș

În perioada 13 - 19 ianuarie 2011 la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ va avea loc o serie de manifestări şi expoziţii dedicate Zilei de naştere a marelui poet naţional Mihai Eminescu, declarată în anul 2010 ca fiind Ziua Culturii Naţionale. Manifestările vor avea loc atât la Sediul Central al bilbliotecii, cât și la cele doua filiale, Filiala nr. 1 „Costache Negri“ și Filiala nr. 4 „Grigore Vieru“.

Sursa: Biblioteca V.A.Urechia

 
Incidentul de la Vadul lui Vodă. Comunicat PDF Imprimare Email
Joi, 12 Ianuarie 2012

Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG) susține demersul colegilor din Organizația Studenților Basarabeni din București, Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni, Liga Studenților Basarabeni din Ploiești, prin care aceștia condamnă crima săvârșita de “pacificatorul” rus in Transnistria în data de 1 ianuarie a.c și îndeamnă și celelalte asociații de studenți basarabeni să dea dovadă de solidaritate prin alăturarea la demersul înaintat de către asociațiile sus-menționate.

LSBG consideră că acest subiect sensibil pentru opinia publică din Republica Moldova trebuie să fie tratat pragmatic de către părțile implicate în conflict pentru a nu perturba situația politică din zonă care este un tensionată.

LSBG cere aducerea în fața justiției a persoanei care se face vinovată de comiterea acestui omor și retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, armată care în loc să aplaneze conflicte, le amplifică.

De asemenea, LSBG consideră afirmațiile ambasadorului rus, Valeri Kuzmin, nefondate și cere rechemarea acestuia.

Reamintim că pe 1 ianuarie 2012 un militar din contingentul rus al forţelor de menţinere a păcii a impușcat mortal un tânăr de 18 ani, cetățean al Republicii Moldova, care nu a răspuns la cererea de a se opri lângă un punct de pacificatori.

 

Departamentul Media și Comunicare al Ligii Studenților Basarabeni din Galați

 

 
Impresii marcă ALBA IULIA PDF Imprimare Email
Marţi, 10 Ianuarie 2012

De două luni student, de două luni încercam pe pielea mea o mie de lucruri pentru prima oară și știam că mai urmează încă o mie de lucruri de aceste gen, asta gândeam în ajun de 1 decembrie.

Cu nedumerire mergeam  spre un loc total necunoscut, doar atât știam, că merg la Alba- Iulia,  locul unde s-a înfăptuit Unirea, cea despre care am învățat la lecțiile de istorie. Oraș „ne- al meu”, dar cu o așa atmosferă caldă (doar spiritual, din păcate). M-am prins și eu în „hora” tinerilor care flutrau drapele și strigau în cor „Basarabia e România”, nu puteai altfel, de parcă toți acei tineri erau predestinați, anume în clipa aceea, anume să facă acest lucru. Glasurile tuturor mă încurajau să fiu și să mă simt ceea ce n-am fost și nu m-am simțit niciodată-1 decembrie, ziua care m-a apropiat cel mai mult de ei, de „frații de peste Prut”.

Alba Iulia

Această zi semnificativă,  a lăsat în sufletul fiecăruia o amintire plăcută, în special mie și bobocilor cu care eram, pentru că toate acele locuri misterioase chiar dacă nu erau „tălmăcite” de un ghid, eu și fiecare din noi le-am dat semnificația potrivită în gândurile și sufletele noastre. Fiecare monument și fiecare pietricică pe care o atingeam lansau rezonanțe puternice în sufletul meu, lăsându-mi impresia că simt întreaga istorie a orașului.

 

Din acel moment s-a declanșat în sufletul meu o bucurie imensă care m-a făcut să mă simt legată cumva de România. Simțeam cum în inimile noastre a înviat un sentiment de mult uitat, acel sentiment de iubire și siguranță care îți inundă sufletul când e vorba de țara ta, de trecutul tău, de neamul tău, de întreaga istorie care te precede, Alba- Iulia.

Cu toții aveam un singur țel, doream Unirea Basarabiei cu pământul românsesc, doream să fim din nou ceea ce am fost, doream ca printr-un slogan, o incantație să realizăm visul lui Ștefan, visul tuturor ce pulsa și mai tare în noi în această zi.

Am fost un boboc norocos, am „profitat” cu nesaț de oportunitatea ivită în cale, m-am ales cu o experiență de neuitat, am simțit istoria, chiar dacă în cuvintele mele o să găsiți entuziasmul unui boboc, eu știu că am simțit-o.

Eu știu că o să mai fie „zile de 1 decembrie”,dar cea de boboc a fost unică, deci îndemn pe toți „bobocii” să fie foarte activi, mai ales în primul lor an, pentru că intensitatea evenimentelor e la maxim.

 

                                                             Autor: Irina MUNTEANU
 
La mulți ani, Andrei-voinicul PDF Imprimare Email
Luni, 09 Ianuarie 2012
La mulți ani, AndreiAndrei, e ziua ta și cu această ocazie frumoasă, vrem să te felicităm, să-ți aducem cele mai calde urări de bine, de augur și belșug. Tu ai fost (cât ai fost în Galați :P ) și rămâi a fi o persoană importantă din viața noastră, tu ești cel care ne-a inspirat și a încercat să scoată din noi ce e mai bun, să ne demonstreze că voluntariatul e o parte importantă în viața unui student..și nu numai. Tu ai făcut mereu să pară lucrurile mai ușoare cu glumele, cu sfaturile, cu vorbele tale. E rândul nostru să-ți mulțumim cu drag, să-ți spunem că te respectăm și te iubim, și vom încerca să spunem asta nu doar de ziua ta..dar acuma, contează cel mai mult să știi că noi simțim prezența ta..chiar dacă nu fizică.
La mulți ani, Andrei forță să ai, vis pentru care să lupți, o viață fenomenală. La mai mult și la mai mare!


 
Organizațiile de studenți basarabeni din România își exprimă dezacordul față de apariția celui de-al doilea dicționar Român-Moldovenesc PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 26 Decembrie 2011

Noi, organizațiile de tineri basarabeni aflați la studii în România, ce am subscris la acest articol, ne exprimăm dezacordul față de apariția celei de-a doua ediții a ,,Dicționarului moldovenesc-român” al cărui autor este Vasile Stati, această ediție fiind o completare a pseudodicționarului cu același titlu, editat în anul 2003.

Existența în cadrul limbii române a graiului moldovenesc nu justifică nicidecum apariția ,,Dicționarului moldovenesc-român”, respectiv invenția că în Republica Moldova se vorbește astăzi limba moldovenească.

În consecință, considerăm apariția celei de-a doua ediții a ,,Dicționarului moldovenesc-român” ca fiind o provocare și o sfidare a adevărului științific care ne vorbește despre unitatea ligvistică a poporului român ce locuiește pe cele două maluri ale Prutului.

Ne surprinde apariția unei ediții a dicționarului sus-menționat la Academia de Științe a Moldovei în conjunctura de coaliție a Alianței pentru Integrare Europeană. Mai mult de atât, vedem apariția acestui dicționar ca pe un pericol pentru aspirațiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană, aspirații care în ultimii doi ani s-au materializat prin o serie de reforme.

Citeşte mai mult...
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 10 din 19
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc