Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1815417 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 103 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Meniul principal
Scrisoare deschisă - FAB România PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 24 Februarie 2013

Către: Președenția Republicii Moldova

În atenţia: Domnului Președinte Nicolae TIMOFTI

Către: Parlamentul Republicii Moldova

În atenţia: Domnului Președinte al Parlamentului Marian LUPU

Către: Guvernul Republicii Moldova

În atenţia: Domnului Prim-Ministru Vlad FILAT

Tinerii basarabeni de etnie română, aflați la studii în România, urmăresc cu îngrijorare evoluțiile de la Chișinău și cred cu fermitate că întârzierea adoptării unor decizii constructive, în consonanță cu angajamentele internaționale asumate, pot afecta reformarea societății, bunăstarea populației și traiectul democratic al Republicii Moldova.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (www.fabromania.ro) îndeamna la calm și echilibru, întrucât doar maturitatea politică și renunțarea la orgolii pot asigura viitorul țării și al nostru, al tinerilor. Politicienii trebuie să înțeleagă că doar acționând în interesul poporului pot rămâne în istoria și conștiința națională, iar orice coaliție trebuie construită astfel încât valorile democratice să fie protejate și consolidate, căci revenirea la o oranduire ce n-a făcut cinste societății moldovenești ne va întoarce din drumul pe care noi, tinerii, ni-l dorim.

FAB România face apel la rațiune, la evitarea gesturilor pripite și provocatoare, pentru că ieșirea tinerilor studenți în stradă, pentru o nouă revoltă nu este o soluție, din contra, Republica Moldova se poate îndepărta mai mult de vectorul european, nicidecum nu ne vom apropia și nu vom demonstra ce ne dorim cu adevărat.

Deciziile din aceste zile ale politicienilor noștrii sunt cruciale, dacă aleg să construiască o democrație la care tinerii să aibă acces sau dacă aleg să rămână cantonați într-o lume a intereselor obscure, a corupției, șantajului politic care, în cele din urma, vor distruge societatea noastră.

Indiferent unde ne-am afla, acasă sau în afara granițelor, la studiu sau la munca, noi, tinerii basarabeni, nu ne dorim decât un viitor mai bun într-o țară ce prețuiește valorile democratice, valorile europene și a cărei clasă politică își poate onora promisiunile față de popor și partenerii europeni.

În speranța că mesajul nostru nu va ramâne fără ecou, vă asigurăm de întregul nostru sprijin în construirea unei democrații puternice și credibile pentru orice partener extern, a unui Stat în care oricine să se simtă în siguranță, susținut și pretuit la justa valoare.

Slavic Șaramet, Președinte FAB România 

Sursa: fabromania.ro

 
Dragobete - Iubeşte româneşte PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 23 Februarie 2013

dragobete

 
FAB România salută decizia Parlamentului României privind ziua de 31 august - Ziua Limbii Române PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 18 Februarie 2013

ziua-limbii-romaneAstăzi, 19.02.2013, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care instituie data de 31 august drept "Ziua Limbii Române". Proiectul legislativ prevede ca Ziua Limbii Române să fie marcată de către autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (www.fabromania.ro) apreciază această inițiativă drept o consacrare legislativă de onoare a unuia dintre pilonii fundamentali ai națiunii române, și anume, graiul strămoșesc. În contextul cosmopolit actual, este foarte important ca valorile tradiționale românești să nu fie date uitării, deoarece numai acestea particularizează România și locul acesteia pe harta lumii.

De asemenea, FAB România ține să menționeze că rațiunea în virtutea căreia Legislativul român a ales ziua de 31 august, pentru a omagia Limba Română, se regăsește în existența unei sărbători identice în Rebublica Moldova, care este celebrată la aceeași dată.

Ziua Limbii își are originea în evenimentul istoric din 31 august 1989. Atunci, la inițiativa Marii Adunări Naționale din Chișinău la care au participat 750 mii de oameni, este votată în Basarabia revenirea la limba română și grafia latină, după jumătate de secol de ocupație sovietică.

FAB România consideră că instituirea acestei sărbători și în România constituie un pas important pe calea apropierii relațiilor diplomatice dintre cele două state românești, dar și sugestiv pentru unitatea seculară care ne leagă.

Proiectele legislative, care promovează valorile naționale și fortifică relația București – Chișinău, sunt binevenite și vor fi întotdeauna susținute de FAB România. Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB România) este formată din 14 asociații de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflați la studii în România.

Scopul federaţiei constă în a reprezenta interesele comune ale studenţilor şi elevilor de etnie română din Republica Moldova aflaţi la studii în România cu stimularea participării acestora la actul educaţional şi la viaţă socială, economică şi culturală.

Slavic Șaramet

Președinte FAB România

+40749398677

Sursa: fabromania.ro

 
Voluntariat și Leadership PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 14 Decembrie 2012

“A face voluntariat nu înseamnă să ajuți o bătrânică să treacă strada, ci să fii provocat să gândești. Pentru că voluntariatul înseamnă mai întâi practică și abia apoi teorie.“

Asta a fost principala idee desprinsă de elevii a două clase de a 11a de la Colegiul Național “Costache Negri”, după ce au asistat la conferința “Voluntariat și Leadership”, organizată pentru ei de către ONG-ul Asociația Danubiană Galați.

voluntariat si leadership2

Înființat în urmă cu un an, acest ONG format din voluntari cu experiență, are ca scop formarea tinerilor și integrarea lor în societate prin artă, cultură (etc), indiferent de sex, religie, sau dizabilități. “E suficient să vrei să faci și să îți placă ceea ce faci !“, le-a spus elevilor Marta Bencze, susținător fervent al voluntarilor din Danubiana, alături de care a lucrat mult timp.

Citeşte mai mult...
 
Votul tău contează! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Joi, 06 Decembrie 2012

Alegeri Parlamentare 2012Liga Studenților Basarabeni din Galați îndeamnă tinerii basarabeni care dețin cetățenie română cu domiciliul în Republica Moldova, să se prezinte la data de 9 decembrie, atunci cînd vor avea loc alegerile legislative în România. Ținem să aducem la cunoștință celor cu drept de vot că pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise secții de votare în următoarele localitați:

 1. Chişinău 1 - Secţia Consulară, str. Grigore Ureche nr. 2
 2. Chişinău 2 - Liceul „Gheorghe Asachi”, str. Bucureşti 94 (Puşkin)
 3. Chişinău 3 – Liceul „Gaudeamus”, str. Petru Zadnipru nr. 14/4, sectorul Ciocana
 4. Ialoveni – Casa Raională de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 89
 5. Orhei – Şcoala de Muzică, str. Chişinăului nr. 9
 6. Nisporeni – Şcoala Muzicală, str. Ion Vodă nr. 8
 7. Căuşeni – Casa Limbii Române, str. Mihai Eminescu nr. 29
 8. Hânceşti, Primăria Hânceşti, str. Mihalcea Hâncu nr. 132
 9. Călăraşi, Primăria Călăraşi, str. Mihai Eminescu nr. 19
 10. Bălţi – Consulatul General, str. Sf. Nicolae nr. 5
 11. Ungheni - Biroul Consular Ungheni, str. Mihai Eminescu nr. 35
 12. Soroca - Palatul Culturii, str. Independenţei nr. 74
 13. Cahul – Consulatul General, str. B.P. Hasdeu nr. 11
 14. Cimişlia – Casa de Cultură, str. Ion Popuşoi nr. 2
Citeşte mai mult...
 
De Ziua Națională a României studenţii basarabeni au organizat un flash mob la Alba Iulia PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 01 Decembrie 2012

De Ziua Naţională a României, la Alba Iulia, aproape 500 de tineri basarabeni, au participat la un flash-mob dedicat celor 94 de ani de la Marea Unire şi organizat de FAB România (Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni). Tinerii sunt membri a 12 organizaţii de studenţi basarabeni din Ţară constituente FAB:

 • Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din București;
 • Grupul de Iniţiativă Basarabean din Cluj;
 • Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor din Iași;
 • Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Constanţa;
 • Liga studenţilor Basarabeni din Ploieşti;
 • Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din Oradea;
 • Organizația Studenților și Liceenilor Basarabeni din Alba Iulia;
 • Liga Studenților Basarabeni din Galați;
 • Organizația Studenților Basarabeni și Bucovineni din Brașov;
 • Asociația Studenților Basarabeni din Craiova;
 • Grupul de Inițiativă Basarabean din Bacău;
 • Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia din Suceava.

flash mob 

Citeşte mai mult...
 
Echipa LSBG și-a ales noua conducere PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 12 Noiembrie 2012

LSBG3Astăzi, 13 noiembrie 2013, în cadrul Adunării Generale a Ligii Studenților Basarebeni din Galați (LSBG), a fost ales Consiliul Director și președinții de departamente ale asociației. Prin urmare, componența nominală este următoarea:

Președinte: Mihai Crețu

Secretar General: Doina Fetescu

Vicepreședinte: Ștefan Bejan

Departament Media și Comunicare: Aliona Bălănel

Departament IT și Comunicații: Nicu Veste

Departament Resurse Umane: Lilia Oborocea

Echipa LSBG, aleasă pentru noul mandat, își propune să continuie seria de proiecte destinate tinerilor basarabeni aflați la studii în Galați, dar să inițieze și alte proiecte menite să ajute la integrarea acestora în societatea românească și să promoveze valorile românești. Deasemenea, noua conducere, își propune să îmbunătățească dialogul între etnicii români și instituțiile statului român.

Echipa LSBG

 
Liga Studenților Basarabeni din Galați participă la proiectul "Tutoriat Tineri Etnici Români" PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 05 Noiembrie 2012

hurmuzachi 2În perioada 03 – 04 noiembrie 2012, 30 de tineri etnici români aflaţi la studii în centrul universitar Galați, au participat, la iniţiativa Ligii Studenților Basarabeni din Galați, în parteneriat cu Institutul “Eudoxiu Humuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, la un nou modul al proiectului “Tutoriat Tineri Etnici Români”. Tinerilor aflați la studiu în Galați li s-au alăturat 30 de studenți etnici români, anul întâi de studiu, studenți în cadrul universităților bucureștene. În cadrul modulelor de educație nonformală, studenții au discutat despre principalele caracteristici ale sistemului universitar din România, au dezbătut problemele specifice cu care se confruntă din punct de vedere academic și au identificat propuneri de soluționare ale acestora. De asemenea, tinerii au avut oportunitatea de a participa la un tur al Municipiului București și de a vizita o parte din principalele obiective culturale din capitală.

Proiectul “Tutoriat Tineri Etnici Români” a fost lansat de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” la începutul anului 2011, la el paticipând până în prezent 800 de tineri etnici români. Acesta se se adresează tinerilor etnici români aflaţi la studii în România (anul pregătitor şi anul întâi) şi elevilor şi studenţilor etnici români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia şi Ungaria.

hurmuzachi 1

Sursa: hurmuzachi.ro

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 6 din 19
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc