Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1815416 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 102 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Meniul principal
LSBG nu dă uitării!!! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 28 Octombrie 2013

Acum 21 de ani, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 se stingeau doua inimi gemene într-un accident de mașină pe șoseaua DN2 în apropierea localității Coșereni. Mașina în care se aflau cei doi cântăreți, Ion și Doina Aldea Teodorovici intrase într-un copac. Au murit amândoi, Doina fiind însărcinată cu o fetiță.

Știu toate aceste amănunte pentru că am fost numită în cinstea ei, a Doinei Aldea Teodorovici, eu fiind născută la doar un an după moartea celor doua inimi gemene. Astăzi , la împlinirea a 21 de ani de la trecerea în neființă a soților Ion și Doina Aldea Teodorovici, am mers și am aprins o lumânare pentru pacea sufletelor lor. Același gest l-au făcut și 15 membri ai Ligii Studenților Basarabeni din Galați, care au mers în localitatea Coșereni . Cu flori în mână și durere în suflet basarabenii au ținut un moment de reculegere în memoria celor doi cântăreți. Nu s-au limitat doar la flori și lumânări, ci au și cântat câteva dintre cele mai renumite melodii marca Ion și Doina aldea Teodorovici. Gestul lor mă face să fiu mândră că sunt membră LSBG, și nu o spun pentru a-i lăuda, ci pentru că au fost singurii care nu au uitat de aceste două mari nume ale R. Moldova. Dacă în anii precedenți în această zi de 29 octombrie la Coșereni era multă lume anul acesta locul nu a mai fost la fel de aglomerat. Dacă alții au uitat, cei de la LSBG nu au făcut-o pentru că sunt basarabeni care își iubesc țara și oamenii talentați din ea.

Cu toții studenți, mebrii LSBG și-au sacrificat o zi din viața de student, riscând să prindă câteva absențe la facultate pentru a face acest gest. Nu este prima dată când merg pentru a comemora moartea interpreților, a devenit o tradiție a LSBG.

De ce anume Doina și Ion Aldea Teodorovici și nu alți interpreți basarabeni care au trecut în neființă? Pentru că ei au fost cei care au militat pentru reunirea Republicii Moldova cu România. Au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90′ au cîntat despre limba română, despre Eminescu.

Sursa: feneweramoldova.wordpress.com

 
Lista provizorie a candidaților de origine etnică română din Moldova, care au fost admiși ca bursieri ai statului român la studii universitare de licență în învățământul de stat din România, începând cu anul universitar 2013-2014 PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 28 August 2013

Lista provizorie a candidaților de origine etnică română din Moldova, care au fost admiși ca bursieri ai statului român la studii universitare de licență în învățământul de stat din România, începând cu anul universitar 2013-2014.

Lista provizorie licenta R. Moldova (Descarca aici)

Sursa: edu.ro

 

 
Campania FAB România ”Adoptă un Boboc” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 25 August 2013

Campania FAB România ”Adoptă un Boboc”, ce face parte din proiectul ”AdmiteRO” al Federației, care are scopul de a informa liceenii și studenții admiși la studii în România, a luat startul la 22 august, în urma conferinței de presă de la Chișinău la care au participat Constantin Cernega – Vicepreședinte FAB, Maxim Eni – Secretar FAB, Cerlat Iacob – membru FAB.

”Adoptă un Boboc” este ultima etapă a proiectului ”AdmiteRO” prin care FAB România și-a propus ca tinerii odată ajunși în România, să simtă și să primească sprijin din partea voluntarilor ai fiecărei asociații membre FAB.

Voluntarii vor lua legătura cu fiecare student sau elev admis la studii, însă ne așteptăm și la receptivitate din partea acestora. Dacă intrați în contact cu membrii FAB, veți primi informațiile utile și practice, experianța membrilor FAB va răspunde nevoilor voastre.

Campania ”Adoptă un Boboc” va fi desfășurată în toate orașele din România unde există o asociație membru FAB, acestea fiind: Alba Iulia – OSLB Alba, Cluj – GIB Cluj, Sibiu – AB Sibiu, Oradea – ASEB, București – ASEB București, Iași – ATRAG Iași, Galați – LSBG Galați, Bacău – GIB Bacău, Petroșani – ASB, Suceava – GIRB sUCEAVA, Constanța – OSB Constanța, Craiova – ASB Craiova, Ploiești – LSBP Ploiești, Brașov – ATB/OSBB.

Nu este greu să ne găsiți, datele de contact pentru fiecare asociație menționată mai sus sunt pe www.fabromania.ro/adopta-un-boboc.html

După ce tinerii studenți și elevi vor cunoaște totul despre universitatea sau liceul la care au fost admiși, despre condițiile de cazare și confortul căminelor, programele de studiu, activitățile extrașcolare-voluntariat, despre farmecul orașului unde va studia, vom declara activitatea voluntarilor încheiată.

Prin campania ”Adoptă un Boboc” studenții și liceenii admiși vor avea o primă ocazie să pășească cu încredere spre viitorul ambițios deja ales!

Uniți prin fapte și idei!

Echipa FAB România!!!

 
FAB România sprijină DPRRP în programul ARC! PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 08 Iulie 2013

arc2013Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului și Institutul Cultural Român orgnizează Programul de tabere „ARC”, destinat românilor de pretutindeni.

Programul este derulat în perioada 8 iulie - 12 august 2013, în serii consecutive, de câte şase zile, în Centrele de Agrement pentru Tineret de la Sulina, jud. Tulcea şi Poiana Pinului, jud. Buzău.

În acest an vor participa nu mai puţin de 2.035 de copii şi tineri români din afara graniţelor României, care îşi asumă în mod deliberat identitatea culturală română, precum şi voluntari şi invitaţi din România.

Programul de tabără cuprinde organizarea unor ateliere de pictură, creație, orientare turistică, sport, muzică, dansuri populare românești, cultură și civilizație românească, concursuri pe plajă, etc.

Anul acesta, în premieră, pentru buna desfășurare a activităților din tabără, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România sprijină DPRRP prin asigurarea de voluntari. Este primul an în care DPRRP colaborează la nivel oficial cu singura structură reprezentativă la nivel național al tinerilor etnici români aflați la studii în România – FAB România, un fapt lăudabil și îmbucurător pentru toți studenții aflați la studii aici.

Pentru voluntari vor fi asigurate cheltuielile de cazare, masă, excursii la obiectivele turistice şi transport de la Tulcea la Sulina şi retur. Transportul până la Tulcea sau Poiana Pinului rămâne în sarcina voluntarilor. Lista cu voluntarii selectați din cele 14 asociații membre FAB România din 14 centre universitare diferite a fost trimisă către DPRRP în timp util.

Totodată, pentru tinerii de etnie română aflați la studii în România, din partea DPRRP prin intermediul FAB România, au fost alocate un număr de 90 de locuri în tabăra de la Sulina, în perioada 6-12 august 2013. În consecință, Federația Ascociațiilor de Basarabeni din România, lansează invitația deschisă tuturor ascociațiilor de tineri basarabeni aflați la studii în România (indiferent că este sau nu membru FAB România) de a ne contacta în vederea participării în tabără la următoarele date de contact:

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza / TEL. +40 749.799.916

Scopul acestui program îl reprezintă: conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală română, aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, promovarea educaţiei în limba română, dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română şi mijlocirea contactului între românii din diferite ţări, posibilitatea de a intra în contact cu realităţile României, accesul la valorile patrimoniului cultural românesc şi promovarea imaginii României şi a românilor.

FAB România urează tuturor participanţilor abilități și cunoștințe noi, iar celor care se află pentru prima dată în România le doreşte să descopere cu plăcere o parte din ţara noastră!

Sursa: fabromania.ro

 
Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul din România - pentru anul școlar universitar 2013-2014 PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 01 Iulie 2013

Metodologia de școlarizare a etnicilor românilor în învățământul din România pentru anul școlar/universitar 2013-2014: 

 • ANEXA 1A Cerere de inscriere la concurs
 • ANEXA 1B Fisa inscriere in clasa a IX-a pt elevi din R Moldova_pagina date
 • ANEXA 1B Fisa inscriere in clasa a IX-a pt elevi din R Moldova_pagina optiuni
 • ANEXA 2 Documentele dosarului de inscriere (R Moldova)
 • ANEXA 3 Documentele dosarului de înscriere (Balcani si Diaspora)
 • ANEXA 4 Centre An Pregatitor 2013-2014
 • ANEXA 5 Lista domeniilor de ierarhizare si a domeniilor de licenta
 • ANEXA 6 Documentele dosarului de înscriere CPL (Balcani si Diaspora)
 • ANEXA 7A Repartizarea globala, pe tari, a numarului de locuri subventionate de stat 2013-2014
 • ANEXA 7B Locuri alocate in clasa a IX a in Romania pentru elevi din R Moldova 2013_2014
 • ANEXA 08 Repartizare_locuri_licenta RCroatia_2013-2014
 • ANEXA 09 Repartizare_locuri_licenta RGrecia_2013-2014
 • ANEXA 10 Repartizare_locuri_licenta RMoldova_2013-2014
 • ANEXA 11 Repartizare_locuri_licenta RMoldova cu bacalaureat in Romania_2013-2014
 • ANEXA 12 Repartizare_locuri_licenta RAlbania_2013-2014
 • ANEXA 13 Repartizare_locuri_licenta RBulgaria_2013-2014
 • ANEXA 14 Repartizare_locuri_licenta Macedonia_2013-2014
 • ANEXA 15 Repartizare_locuri_licenta RSerbia_2013-2014
 • ANEXA 16 Repartizare_locuri_licenta Ungaria 2013-2014
 • ANEXA 17 Repartizare_locuri_licenta Ucraina 2013-2014
 • ANEXA 18 Repartizare_locuri_licenta Diaspora_2013-2014
 • ANEXA 19 Repartizare_locuri_licenta Israel_2013-2014
 • ANEXA 20 Repartizare_locuri_masterat si rezidentiat pt RMoldova_2013-2014
 • ANEXA 21 Repartizare_locuri_masterat si rezidentiat pt Ucraina_2013-2014
 • ANEXA 22 Repartizare_locuri_masterat si rezidentiat pt Balcani si Diaspora_2013-2014
 • ANEXA 23 Repartizare_locuri_doctorat pt RMoldova_2013-2014
 • ANEXA 24 Repartizare_locuri_doctorat pt Ucraina_2013-2014
 • ANEXA 25 Repartizare_locuri_doctorat pt Balcani si Diaspora_2013- 2014
 • ANEXA 26 Graficul activitatii Comisiei mixte MEN-MAE
 • Metodologie de scolarizare 2013-2014

Descarcă metodologia printr-un fișier arhivat:

Metodologia de Școlarizare a Românilor de Pretutindeni 2013-2014.rar (Descarcă aici).

Sursa: edu.ro

 
Rezoluţia FAB România “Rolul României în Economia Pro-Europeană a Republicii Moldova” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 19 Iunie 2013

conferinta

FAB România, cu sprijinul şi consilierea membrilor Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, doresc să se implice activ şi concret în reformarea societaţii moldoveneşti. Şi întrucât, vrem să dovedim că faptele ne caracterizează, am organizat, marţi,18 iunie,la Palatul Parlamentului, conferinţa „Rolul României in economia Pro-Europeană a Republicii Moldova”, un prim pas spre crearea unor punţi de solidaritate şi sprijin necesare ţării noastre pentru a depăşi impasul socio-econimic în care se află şi a încuraja investitorii ”să treacă Prutul”. FAB România şi-a propus un patreneriat pe termen lung cu instituţiile statului român care pot să ne sprijine în demersurile noastre menite a asigura Coaliţia de guvernare de la Chisinău, deşi suntem studenţi în afara graniţelor, dorim să participăm activ la construirea vitorului societăţii noastre şi ne străduim, prin maturitate şi implicare socială, să poziţionăm Republica Moldova pe harta democraţiilor europene.

FAB România a abordat, la conferinţă, teme sensibile şi de actualitate, referindu-se la necesitatea incurajării investiţiilor românesti în Republica Moldova, precum şi a creării unui fond de garantare comun româno-moldovean, prin care să fie sprijiniţi tinerii investitori şi oamenii de afaceri de pe cele două maluri ale Prutului, dezvoltarea unei platforme online care să cuprindă oportunitaţile de angajare în Republica Moldova a tinerilor ce doresc să se întoarcă acasă.

FAB Romania mulţumeste Comisiei Senatoriale şi, în special dl. Viorel Badea, că ne creditează ca principala fortă de dialog a tinerilor basarabeni in raport cu autoritaţile române, că ne susţine propunerile şi ne tratează ca pe un partener cu petenţial real de a schimba lucrurile în bine pentru societatea moldoveană... Mulţumim invitaţilor: Sorin Andrei - Director BCR Chişinău, Nicolae Marin – Preşedinte Comisia pentru Românii de Pretutindeni, Stefan Buciuşcanu - reprezentant Ambasara Republicii Moldova la Bucureşti, Remus Trandafir – Project Developer, TME, care ne-au vorbit despre experienţele în afaceri şi potenţiale proiecte în care am putea să ne implicăm. Vom fi prezenţi şi în toamnă la Chisinău, pentru a reafirma, in cadrul unor conferinţe similare, întreaga disponibilitate de a contribui la reformarea ţării.

 
CONFERINȚA „ROLUL ROMÂNIEI PENTRU ECONOMIA PRO-EUROPEANĂ A REPUBLICII MOLDOVA” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 12 Iunie 2013

conferinta

Comisia românilor de pretutindeni din cadrul

Senatului României și

Federația Asociațiilor de Basarabeni din România

 

Au plăcerea de a vă invita, marți, 18 iunie 2013, la conferința „Rolul României pentru economia pro-europeană a Republicii Moldova”. Evenimentul va avea loc în incinta Palatului Parlamentului, sala Constantin Stere, începând cu ora 13.30.

Accesul in incinta Palatului Parlamentului se va face incepand cu ora 13.00.

La eveniment au confirmat prezenta:

Senatori din cadrul Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni.

Viorel Badea - Vicepresedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni

Iurie Renita - Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti

Mircea Druc - primul Prim-Ministru al Republicii Moldova

Dan Dungaciu - directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

Sorina Andrei - Director BCR Chisinau

Cristian Irina - Institutul de Economie, Finante si Statistica al Republicii Moldova

Vicol Snejana - Institutul de Economie, Finante si Statistica al Republicii Moldova

Leaderi ai asociatiilor de Basarabeni din Romania

Diferiti oameni de afaceri/persoane interesate de subiectul evenimentului.

Sursa: fabromania.ro

 
„Tradiții și obiceiuri pe ambele maluri ale Prutului” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 25 Mai 2013

EuroDezvoltare

“Nimic nu ne face mai necesar în lumea asta ca iubirea ce o avem pentru semenii noștri” acest citat de Goethe este deviza Asociatiei EuroDezvoltare, care în perioada 25-26 mai, a organizat în parteneriat cu Liga Studentilor Basarabeni din Galati (LSBG), o excursie în orasul Galati pentru voluntarii Asociației “Succes” din orasul Cahul.

Voluntarii din Cahul au sosit sâmbătă, 25 mai, la orele 9:00. După ce au fost informați asupra programului de vizită și a activităților din perioada sejurului, voluntarii cahuleni au participat între orele 11:00-15:00 la evenimentul cultural-artistic „Doina Prutului” la Centrul Euro Business Plus. Invitați speciali ansamblul „Glasul Odăieșilor” din comuna Vânători, sat Odaia Manolache. Cântece și dansuri populare, expoziție de măști populare, concursuri.

Seara tinerii au avut parte de destindere și socializare prin jocuri: tenis de masa, rummy, sah, table (invitații din Cahul, voluntarii Centrului CETATE).

Duminica 26 mai li s-au alăturat voluntarilor celor două ONG-uri și voluntari de la Liga Studenților Basarabeni din Galați, care au participat la activitați sportive: volei, handbal, fotbal. Între orele 11:00-14:00 au avut loc dezbateri pe tema „Tradiții și obiceiuri pe ambele maluri ale Prutului” – prezentare, dezbatere, workshop (invitații din Cahul, Liga Studentilor Basarabeni, voluntarii Centrului CeTATE. În cadrul dezbaterilor s-a abordat și tema „Metode de motivare pantru o implicare mai activa a voluntarilor în ONG”. Voluntarii au încercat să depisteze cauzele pentru care unii tineri nu sunt destul de motivați să facă voluntariat, dar au adus și soluții.

În incheiere tinerii s-au aratat foarte mulțumiți de ospitalitatea Asociației Euro Dezvoltare și și-au arătat dorința de a mai reveni în Galați.

Ștefan Bejan, vicepreședinte LSBG

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 4 din 19
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc