Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1815414 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 101 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Meniul principal
Studenţii basarabeni din Galaţi au participat la cea de-a doua ediţie a proiectului „Descoperă România” PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 23 Martie 2014

Potrivit declaraţiilor liderului Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, Ştefan Bejan, anul acesta excursia studenţilor basarabeni, aflaţi la studii în România, a început la Alba Iulia şi a continuat la Sibiu, pe parcursul a două zile, în perioada 15-16 martie.

Proiectul urmăreşte conştientizarea în rândul participanţilor, a semnificaţiilor locurilor cu o puternică însemnătate istorică, atât culturală, cât şi instituţională, dar şi a monumentelor aferente acestora. La prima ediţie s-a vizitat oraşul Braşov şi construcţiile istorice din împrejurimi.

descopera-romania

„Excursia a început odată cu sosirea studenţilor basarabeni la Alba-Iulia, unde am fost întâmpinaţi în mod tradiţional cu pâine şi sare de către organizaţia gazdă, Allbasarabean Alba. S-a vizitat Cetatea Albă Carolina, situată în centrul oraşului, în interiorul cetăţii regăsindu-se laolaltă Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul şi Sala Unirii, celula în care au fost aruncaţi Horea, Cloşca şi Crişan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea Cloşca şi Crişan, Traseul Celor Trei Fortificaţii – incluzând Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, monumentul Custozza, busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

Cea de-a doua zi a excursiei a cuprins vizitarea Sibiului, un oraş cu o arhitectură unică, în stil baroc, care ne-a depăşit aşteptările. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului este Turnul Sfatului. În Piaţa Mare am făcut cunoştinţă cu cele mai frumoase clădiri din Sibiu, cum ar fi: Biserica Parohială Româno-Catolică, Palatul Brukenthal, Casa Moringer. Apoi, Muzeul de Istorie Naturală, după ce au traversat Podul Minciunilor. A urmat Muzeul Satului, situat imediat la sud de Sibiu. Acesta este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România, care conţine creaţii ale civilizaţiei populare tradiţionale, pre-industriale româneşti. Casele, atelierele şi complexele de clădiri sunt presărate în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. Plimbându-ne printre aceste locuinţe, într-un fel sau altul, cu un sentiment de nostalgie, ne-am reîntors la bunei acasă, în fiecare din noi s-a trezit câte un Nică, băiatul năzbâtios, care abia aştepta să guste din cireşile care abia de s-au copt”, a povestit Ştefan Bejan, impresionat de locurile vizitate.

La nivel naţional, proiectul „Descoperă România” este lansat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Acest program face parte din acţiunile care au ca obiectiv păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni.

Sursa: monitoruldegalati.ro

 
Festivalul Basarabia, Ediția a V-a PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Sâmbătă, 22 Martie 2014

festivalul basarabia

 
Eudoxiu Hurmuzachi - pilon al românismului în Bucovina PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Duminică, 02 Martie 2014

hurmuzachi„Libertatea fără ordine duce la anarhie, iar ordinea fără libertate la despotism.” Eudoxiu Hurmuzachi

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la trecerea în neființă a marelui român Eudoxiu Hurmuzachi. Un adevărat ambasador al românilor bucovineni, el rămâne și astăzi o figură emblematică pentru Bucovina. De aceea în cele ce urmează voi evoca în mod sintetizat o parte din activitatea acestui mare bărbat al neamului.

Eudoxiu Hurmuzachi e coborâtor dintr-o veche familie românească din Moldova. Zelul și devotamentul patriotic al acestei familii sunt cunoscute și admirate de români. Numele ei nu se pronunță și nu se va pronunța decât cu respect și recunoștință.

Membrii familiei Hurmuzachi au ocupat adesea demnități înalte în Moldova și familia a fost adeseori distinsă pentru meritele ei de către domnii Moldovei.

Dintre strămoșii lui Eudoxiu Hurmuzachi amintim numai pe următorii: pe Manolachi Hurmuzachi, pe care, la anul 1711 îl întâlnim în divanul lui Nicolae Mavrocordat; pe Mateiu Hurmuzachi care a ocupat mai mult timp importantul post de pârcălab al Cernăuților; pe postelnicul Alexandru Hurmuzachi, care în anul 1766 s-a ocupat de culegerea de documente istorice și căruia îi datorim copia cea mai completă și cea mai corectă a cronicei lui Ioan Neculcea.

Din partea mamei, Eudoxiu Hurmuzachi e înrudit după cum dovedesc documentele, cu domnitorii Vasile Lupu, ctitorul frumoasei biserici Trei-Ierarhi din Iași și cu Ieremia Movilă, ctitorul mănăstirii Sucevița din Bucovina.

Când Bucovina trecu în posesia casei împărătești de Austria, o parte dintre moșiile Hurmuzăcheștilor au rămas în provincia cea nouă, altă parte rămânea în Moldova. În anul 1804 tatăl lui Eudoxiu, Doxachi Hurmuzachi, se mută la Cernăuți și se așează definitiv la moșia sa Cernauca.

Citeşte mai mult...
 
Liga Studenților Basarabeni din Galați a ales un nou Consiliu Director PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Vineri, 28 Februarie 2014

Pe data de 27 februarie 2014, au avut loc alegerile în cadrul Ligii Studenților Basarabeni din Galați (LSBG). Alegerile au avut loc la sediul LSBG, unde s-au prezentat un număr mare de mebri ai ligii. Mihai Crețu fost președinte al LSBG a predat ștafeta domnului Bejan Stefan care a obținut 90% din voturi, ceea ce ne arată că mebrii ligii au încredere în el și cred ca ne va demonstra că merita această funcție. La această ședință nu s-a ales doar presedintele, s-a reînoit Consiliu Director, având doi studenți de anu I care au venit cu noi idei, în funcția de vicepreședinte a fost ales Vichilu Daniel iar în funcția de Secretar General domnișoara Mihaela Vatamaniuc.

LSBG alegeri 2014

Se pare căcei de anu I își doresc să se implice foarte mult, deoarece la cele patru departamente avem trei bobocei.  

• Departamentul Media și Comunicare va fi condus de către Nichita Oleg;

• Departamentul Resurse Umane va fi condus de Elena Ungureanu;

• Departamentul IT & Comunicatii va fi condus de Tudor Bădănău;

• Iar la functia de cenzor o avem pe domnișoara Ana Badilov;

Însă asta nu e totul. Domnul Mihai Crețu prin ferma sa implicare în cadrul ligii și pentru sacrificiile care le-a facut de-a lungul anilor pentru stundentii basarabeni, din partea mebrilor LSBG a primit titlu onorific de Președinte de Onoare al Ligii Studenților Basarabeni din Galați.  

Acestea în final fiind spuse, dorim mult succes noii conduceri și sperăm că în anul ce il aveam în față să aibă cât mai multe rezultate pozitive.  

Oleg Nichita - Departamentul Media și Comunicare

 
Redacţia română de la radio “Ucraina-internaţional” din nou pe muchie de cuţit PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 09 Decembrie 2013

Chiar dacă recent la Chișinău limba română a câștigat o bătălie importantă, prin decizia Curții Constituționale, în aceste zile suntem martorii unei prigoane la care este supusă limba română în Ucraina. Voi reproduce mai jos apelul redacției emisiunilor în limba română de la radio ”Ucraina Internaţional”.

Redactia emisiunilor în limba română de la radio “Ucraina Internaţional” face un apel către conducerea Ucrainei, instituţiile diplomatice române acreditate în Ucraina, instituţiile internaţionale din lume, către jurnaliştii români de pretutindeni şi solicită ajutorul lor în soluţionarea problemei legate de funcţionarea în continuare a acestei redacţii în componenţa Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei şi a Postului de radio “Ucraina-Internaţional”. Decizia “necugetată” a domnului Taras Avrahov, director General al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei înaintată Comitetului de stat al Ucrainei pentru Televiziune şi Radiodifuziune de a transfera redactia română la Cernăuţi, în cadrul Companiei regionale de stat de teleradiodifuziune, unde există deja o redacţie în limba română, care pregăteşte emisiuni la nivel regional, va duce la lichidarea acestei redacţii şi la dispariţia celor 4 ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română pe care le realizează zilnic colectivul redacţiei emisiuni în limba română la radio “Ucraina-Internaţional”. Amintim că în primăvara acestui an a mai fost o asemenea încercare de a reduce numărul de jurnalişti români din cadrul acestui colectiv şi de a lichida redacţia românească. Graţie sprijinului primit din partea Jurnaliştilor români de pretutindeni, intervenţiilor din partea Administraţiei Preşedintelui Ucrainei, Primului Ministru al Ucrainei, Împuternicitului Radei Supreme a Ucrainei în drepturile omului, Ministrului de Externe al Ucrainei, Deputatului poporului din Ucraina, domnului Ion Popescu şi a altor instituţii internaţionale s-a reuşit să fie “salvată” această redacţie, însă nu şi colectivul ei în componenţă deplină. Atunci au fost reduşi 25 la sută din numărul angajaţilor. Astăzi se pune din nou problema lichidării redacţiei însă pe o cale mai “delecată”, transferarea acesteia la Cernăuţi, unde nu există posibilităţi pentru funcţionarea unei redacţii care pregăteşte emisiuni în limba română pentru străinătate. Colectivul redacţiei emisiunilor în limba română de la radio “Ucraina-Internaţional” s-a adresat din nou preşedintelui Ucrainei Viktor Ianukovyci, primului ministru – Mykola Azarov, Preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei Volodymyr Rybak, Secretarului Consiliului Naţional de securitate şi apărare a Ucrainei, dlui Andrii Kliuv, preşedintelui Comitetului de stat pentru televiziune şi radiodifuziune al Ucrainei – Olexandr Kurdinovyci cu rugămintea să nu dea “undă verde” preferinţei domnului Taras Avrahov, care doreşte cu orice preţ să lichideze această redacţie românească din Ucraina pe căi umbrite de lumina instituţiilor de stat şi internaţionale.

Colectivul redacţiei se adresează către înalţii demnitari din ţară, către instituţiile diplomatice române acreditate în Ucraina, către instituţiile internaţionale din Europa, către jurnaliştii români de pretutindeni cu rugămintea să intervină în soluţionarea acestei probleme şi să fie salvată nu doar redacţia în limba română a postului de radio “Ucraina-Internaţional”, care există de 45 de ani, dar şi limba română, în general, în această ţară. Prin metoda “mişelească” de a transfera această redacţie la Cernăuţi, ceea ce înseamnă lichidarea ei, românii din Ucraina sunt lipsiţi de anumite drepturi, de a avea emisiuni în limba lor maternă, de a fi auziţi în Europa într-o limbă europeană… De aici porneşte începutul.

“Vă rugăm să ne ajutaţi să salvăm această redacţie şi limba română în Ucraina. Cu mult drag şi speranţă în ajutorul Dumneavoastră, colectivul redacţiei emisiunilor în limba română de la radio “Ucraina-Internaţional”.

Mihai Cretu

 
UNIUNEA EUROPEANĂ: AVANTAJE, PERSPECTIVE, PROVOCĂRI... PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Joi, 05 Decembrie 2013

Recent, la Cernăuţi s-a desfăşurat o „masă rotundă” cu genericul „Uniunea Europeană: avantaje, perspective, provocări”, cu participarea oamenilor de ştiinţă, membrilor organizaţiilor de tineret, jurnaliştilor şi reprezentanţilor corpului diplomatic. Masa rotundă s-a înscris în cadrul Zilelor Tineretului European la Cernăuţi, manifestări organizate de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi.

cernauti

Desfăşurarea unei astfel de mese rotunde a fost actuală în contextul evenimentelor legate de decizia guvernului ucrainean de a suspenda integrarea europeană. În oraşul Kiev şi în alte oraşe ale Ucrainei au fost mobilizate mişcările proeuropene ale tinerilor. Astfel, masa rotundă „UE: avantaje, perspective, provocări” a reprezentat un prilej pentru tineri de a discuta despre aspectele apropierii Ucrainei de UE în contextul colaborării cu statele vecine, cum ar fi România şi Republica Moldova. Moderatorul mesei rotunde, Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, a relevat că decizia oamenilor politici privind suspendarea integrării europene a actualizat necesitatea organizării Zilelor Tineretului European la Cernăuţi.

Ministrul consilier, dl. Ionel Ivan, viceconsulul României la Cernăuţi, a vorbit în cadrul mesei rotunde despre perspectivele colaborării dintre Ucraina şi România în contextul proceselor de integrare europeană. Diplomatul român a spus că Ucraina poate beneficia de fonduri europene importante, menite să dezvolte mediul de afaceri şi climatul investiţional din regiune.

Poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit în cadrul mesei rotunde despre importanţa integrării europene pentru societatea ucraineană, care nu susţine reorientarea politicii externe spre Rusia.

Fiind invitat în calitate de politolog la această întrunire, m-am referit în discursul meu la „Identitatea europeană – o nouă identitate socială a tineretului”. La „masa rotundă” a participat şi Mihai Creţu din România, lider al Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Galaţi. Mihai a comunicat că integrarea europeană a Republicii Moldova în mare parte depinde de informarea cetăţenilor despre Uniunea Europeană şi despre structurile europene. În momentul când cetăţenii vor cunoaşte care sunt mecanismele de funcţionare ale instituţiilor europene, care sunt adevăratele standarde şi norme europene, ei vor deveni adepţi fideli ai ideii despre unitatea europeană, a spus Mihai Creţu.

O analiză juridico-politică a relaţiilor dintre Ucraina şi UE, din punct de vedere al tinerilor, a fost realizată de Liviu Rusu, primul preşedinte al Ligii Tineretului Român „Junimea”. Liviu Rusu a spus că este importantă cunoaşterea istoriei societăţii, pentru a edifica relaţii constructive cu partenerii internaţionali ai statului.

În cadrul „mesei rotunde” au fost puse în discuţie atitudinile sociale ale tineretului faţă de UE. Tinerii se consideră europeni şi promovează ideea unităţii şi identităţii europene. Astfel, „masa rotundă” „Uniunea Europeană: avantaje, perspective, provocări” a fost un prilej de încurajare a mişcărilor proeuropene din regiunea Cernăuţi şi de peste hotare.

Sursa: EUROMEDIA UCRAINA

 
Liga Studenților Basarabeni din Galați ajută familiile afectate de inundații în județul Galați PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Miercuri, 06 Noiembrie 2013

Liga Studenților Basarabeni din Galați, membră a Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, a donat rechizite școlare dar și haine pentru copiii din familiile afectate de inundațiile din luna septembrie anului curent în comuna Costache Negri, județul Galați.

La apelul Ligii Studentilor Basarabeni din Galati au raspuns primaria localitatii Giurgiulesti din R. Moldova, in frunte cu doamna primar Tatiana Galatianu dar si doamna Iulia Popov, antreprenor din aceeasi localitate.

Astazi in aceasta zi de joi, un grup de tineri cu initiative au mers in comuna Costache Negri din judetul Galati, pentru a face un gest umanitar prin care sa-si arate bunavointa de a-si ajuta aproapele.

Tinerii odata ajunsi la destinatie au fost placut surprinsi de atmosfera calda, de privirile blande,si fericite dar si de o primire calduroasa din partea colectivului profesoral dar si al primarului din comuna.

De asemenea surpriza a fost si mai mare deoarece tinerii voluntari nu au fost doar bine intimpinati dar au avut ocazia sa viziteze casa memoriala “Costache Negri” de la Manjina (Costachi Negri) una din cladirile de patrimoniu ale judetului Galati in care vizitatorii intra intr-o atmosfera specifica epocii lui Negri, chiar familiara, datorita exponatelor cu valoare memoriala. Inainte de plecare, tinerii basarabeni au lansat primarului propunerea unei colaborari pe termen lung bazata pe proiecte menite sa fortifice relatiile dintre romanii de pe ambele maluri ale Prutului.

In opinia tinerilor voluntary actiunea data a fost o experienta memorabilia deoarece majoritatea studentilor au fost boboci si tot odata li s-a oferit o lectie de cultura si istorie romana. Pe viitor basarabenii promit ca vor mai demara asemenea activitati. “Cu totii suntem oameni si putem trai, doar daca intre noi asa ca fratii noi ne vom iubi”. 

Echipa LSBG

 
Studenții gălățeni luptă pentru un mediu mai curat PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 05 Noiembrie 2013

mediu-curat-lsbg“Schimbarea începe cu noi!” Asta și-au spus-o cei 18 studenți ai Universității ” Dunărea de Jos”, care au mers vineri, 1 noimbrie, pentru a face curat pe faleză. Echipați cu mănuși și saci menajeri, tinerii au adunat gunoaiele aruncate de alții. Au vrut să ofere un exemplu bun tuturor gălățenilor, în speranța că gestul lor va fi urmat și de către alți locuitori ai orașului. Au ales anume faleza pentru că acolo se plimbă multă lume, acest loc fiind un simbol al orașului port. Inițiativa lor a fost apreciată de către cei care se plimbau la momentul respectiv pe faleza Dunării, fiind încurajați să mai organizeze acțiuni de acest fel. Rezultatul muncii lor a fost vizibil: o faleză mai curată și o grămadă de saci plini cu gunoaie.

Activitatea de ecologizare a fost organizată de Societatea Studenților Mediciniști din Galați în parteneriat cu Liga Studenților Basarabeni în cadrul festivalului național studențesc ,,Studențiada 2013” desfășurat simultan în cele mai importante centre din țară, precum București, Iași, Tg.Jiu, Petroșani, Timișoara, Bacău, Reșița, Craiova, Arad, Cluj, Constanța, Oradea, Galați, Pitești, Ploiești, Targu Mureș, Brașov.

Este pentru a treia oară când SSMG organizează o acțiune de salubrizare în orașul Galați.

mediu-curat-lsbg1

Sursa: feneweramoldova.wordpress.com

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 3 din 19
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc