Noi pe Facebook

Ne urmăresc

1815419 Vizitatori

Vizitatori online

Avem 105 vizitatori online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Meniul principal
Grigore Vieru în România Mare PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 15 Februarie 2010

Foarte multe s-a vorbit, se vorbeste şi se va vorbi despre marele reprezentant al identităţii româneşti din Basarabia – Grigore Vieru, care a fost mai mult decât un poet, a fost însuşi sufletul Basarabiei cu vocea sa vie a conştiinţei româneşti.

Grigore Vieru va rămâne în memoria noastră prin dragostea sa pentru limba şi istoria românilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin idealurile pe care le-a slujit neobosit. Ne amintim cu drag de primul nostru ABECEDAR… primul abecedar naţional, e meritul lui, el ne-a învăţat să nu uităm de unde venim, unde ne sunt rădăcinile şi faţă de ce popor avem o răspundere morală.

Grigore Vieru 

Citeşte mai mult...
 
Un an de la trecerea în neființă a marelui poet Grigore Vieru PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Luni, 18 Ianuarie 2010
Grigore Vieru

Luni, 18 ianuarie, s-a împlinit un an de la moartea marelui poet Grigore Vieru. Accidentul rutier care s-a produs un an în urmă în apropierea Chişinăului a devenit tragic pentru toți românii.

Grigore Vieru a fost grav rănit în accidentul de lîngă localitatea Dânceni, raionul Ialoveni, în apropiere de Chişinău, în timp ce se întorcea acasă de la o manifestare consacrată zilei de naştere a lui Eminescu, care a avut loc la Cahul. La volanul autoturismului se afla Gheorghe Munteanu, artist emerit al Republicii Moldova şi director adjunct al Ansamblul de dansuri populare “Joc” din Chișinău, aflat într-o stare mai uşoară.

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009 aproximativ la ora 01.30, poetul a fost internat în secţia de reanimare a Spitalului de Urgenţă din Chişinău. El a suferit un traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism al cutiei toracice, cu contuzia cordului, plămânilor şi a organelor mediastinale, traumă închisă a abdomenului şi contuzie a organelor abdominale.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chişinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Chişinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporţii de la înmormântarea soţilor Doina și Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10:00 întreaga republică ţinând un moment de reculegere.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Citeşte mai mult...
 
Studenţii basarabeni din Galaţi au comemorat, miercuri, revolta din aprilie de la Chişinău PDF Imprimare Email
Publicat de Andrei Urecheanu   
Marţi, 06 Octombrie 2009

Studenţii şi tinerii basarabeni din municipiul Galaţi s-au adunat miercuri, în Grădina Publică, pentru a comemora revolta conaţionalilor lor, susţinută la Chişinău în aprilie, imediat după ce Biroul Electoral Central a anunţat victoria comuniştilor în alegerile parlamentare.

 

         

 

Victor Ungureanu, vicepreşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, s-a declarat nemulţumit de cum evoluează lucrurile pe scena politică moldoveană acum, după ce partidele democratice s-au aliat la putere, exprimându-şi temerea că vor fi declanşate alegeri anticipate.

Pe 6 aprilie, moldovenii din Chişinău au ieşit în stradă, nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare din 5 aprilie, care i-au reconfirmat pe comunişti la putere. Revoltele s-au extins şi în România, în marile centre universitare unde învaţă tineri de peste Prut. La Galaţi, studenţii basarabeni au protestat zile în şir în Grădina Publică şi pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos", cerând reluarea scrutinului, despre care au spus că a fost fraudat de comunişti.

În timpul revoltelor, autorităţile de la Chişinău au închis punctele de frontieră cu România şi au introdus vizele pentru cetăţenii români. Acestea au fost eliminate recent, prin decret prezidenţial, de preşedintele interimar pro-occidental Mihai Ghimpu.

Sursa: realitatea.net

 
<< Început < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Următor > Sfârşit >>

Pagina 19 din 19
Copyright © 2011. Liga Studenților Basarabeni din Galați. Realizat și administrat de Andrei Urecheanu

Parteneri

logoNou   Primăria Municipiului Galați Consiliul Județului Galațiunsr

Adoptă un boboc